Mesta za Posjetiti i Mjesta za Vidjeti u Alanji

Alanya je postala jedan od najvažnijih i prıvlacnijih centara kao i dom za nekoliko hiljada iseljenika, turista i posjetitelja koji ne samo da su dosli u posjetu nego su započeli život ovdje tako što su kupili nekretninu u Alanji. Izuzetno popularne gradske plaže, raznolika priroda i bogato istorijsko naslijeđe otvoreni su poziv za svakoga ko ima strast. Broj stranih stanovnika grada je svakim danom sve veći zahvaljujući visokom kvalitetu usluga koje pružaju akteri poslovanja nekretninama u Alanji. Pronasli smo brojna mjesta koja treba posjetiti u Alanji, od drevnog grada Jotape, rijeke Dim, plaže Kleopatra i još mnogo toga. Pogledajmo pobliže najbolja mjesta koja treba posjetiti u Alanji!

 

Dvorac Alanya (Dvorac Alaiye)

Dvorac je neosporni simbol Alanye koji je sagrađen u 13. vijeku dekretom Alaadina Kejkubata. Moze se reci da dvorac datira iz Helenističkog doba, ali dvorac koji sada postoji tipičan je primjer sedžukijanskog doba. Dvorac se sastoji od zidina koje se protežu na 6,5 ​​km. Ova duga građevina počiva na poluostrvu koje je 250 metara visoko iznad nivoa mora.

Drevni grad koji se danas zove Alanya osnovali su gusari u 2. veku i zvao se Koracesion. Rimljani su pokušali da zauzmu zamak kako bi prekinuli gusarsku aktivnost na Mediteranu. Napadom Seldžuka 1218. godine zamak je postao dio dinastije Seldžuka. Dvorac je ubrzo postao dio Memlučkog carstva i konačno postao dio Osmanskog carstva pod vlašću Sulejmana Veličanstvenog.

Područje zamka u Alanji ima najvrednije povijesne nekretnine u Alanji zbog bogate povijesti zamka. Tekuće studije i iskopavanja u vezi sa zamkom sugerišu da je zamak mogao biti korišten kao kraljevska palata. Prilikom izgradnje dvorca korišteni su materijali koji datiraju u helenističko doba. Dvorac posjeduje određenu vrstu ljepote sa udubljenjima, vidikovcima, rupama koje su služile za posipanje kipuće vode i katrana na neprijatelja. Brodogradilište Alanya koje je Seldžuke uvelo na mediteransku scenu po prvi put u historiji također još uvijek stoji učvršćujući velicinu zamka Alanya. Brodogradilište je dugačko 57 metara i ima 40 metara dubine. Sultanov grb još uvijek stoji i vidljiv je na ulazu u brodogradilište. Na desnoj strani ovih vrata nalaze se vrata prekrivena značkama. Za neke je ova prostorija na desnoj strani prostorija za molitvu, a za druge se koristi samo kao ostava. Ipak, jedno je jasno: bićete zadivljeni krajolikom i jedinstvenim pejzažom koji nikada nećete moći da doživite nigdje drugdje u Alanji osim ako kompanije za nekretnine u Alanji ne obezbede bolju nekretninu sa boljim pogledom. Dvorac i brodogradilište Alanja mogu se lako posjetiti javnim prijevozom. Područje je okruženo restoranima i drugim zanimljivostima koje kombinuju zadivljujući pogled sa turskom kuhinjom.

 

Plaža Kleopatra

Čuvena plaža nalazi se preko puta pećine Damlatas, a zbog njenog pijeska tako pročišćenog daje utisak bazena okruženog stijenama. Legenda kaže da je Mark Anthony poklonio Alanju egipatskoj kraljici Kleopatri kao vjenčani dar, a Klepatra je voljela plivati ​​u zaljevu koji je tada dobio ime po njoj. Plaža takođe ima kristalno čistu vodu odakle možete lako posmatrati morski život sa visine.

Plitke dubine mora i zlatni pijesak definitivna su obilježja obale. Plaža i čisto more omogućavaju i vodene sportove. Vožnja čamcima i dolazak do platforme usred mora je među popularnim opcijama jer je ronjenje s platformi praktičnije. Iako sve ima svoj kraj, plaža nema ništa osim ljepote kada je u pitanju završetak. Gledanje rumenih boja zalaska sunca na plaži je također obavezno.

 

Dim River

Dim je rijeka koja protiče kroz selo Akčati i udaljena je 7 km. od centra Alanje. Dim nosi hladnu i čistu vodu sa planina Taurus i duga je 60 km. Postoji mnogo alternativnih načina da dođete do Dima. Ako želite do Dima doći privatnim automobilom, uvijek možete koristiti priobalni magistralni put. Ako volite javni prevoz, možete ući u bilo koji od autobusa iz centra Alanije na putu za Dim. Za posjetioce iz Istanbula najbolja ruta je ruta Bursa>Afyon>Antalya>Alanya. Ljudi iz Ankare bi trebali slijediti rutu Konya>Seydisehir>Akseki>Kızılagac. S druge strane, za dolazak iz Izmira potrebna je ruta Aydın>Denizli>Korkuteli>Antalya da biste posjetili Dim.

Pretpostavimo samo da ste došli do Dima. Samo sjedite i uživajte u atmosferi koju oblikuje hladna voda regije. Hladnoća vode se može osjetiti kada stignete, a da čak i ne uđete u rijeku. Rijeka Dim je pogodna adresa za sve koji vole rashlađenje. Prostor takođe nudi širok spektar mogućnosti za svoje posetioce, kao što su čajdžinice, prostori za piknik, kao i restorani u kojima se poslužuju jela domaće kuhinje. Izvor rijeke počinje od brane Dim i bukvalno teče ispod brojnih restorana i rekreacijskih zona pružajući posjetiteljima osjećaj hlađenja.

 

Crvena kula

Među jednom od najstarijih građevina u gradu, Crvena kula se nalazi u luci Alanije. Simbolični toranj naručio je Aladin Kejkubat I kako bi zaštitio luku i brodogradilište od napada s mora. Danas, zahvaljujući dobro očuvanim natpisima postavljenim na kuli, pouzdano znamo ko je toranj sagradio: Ebu Ali Reha el Kettani. Tu je i građevinski natpis koji precizno ukazuje na datum podizanja kule u aprilu 1226. godine sa tekstom kojim se moli Bogu. Na fasadi desno od ulaznih vrata navedeno je ime graditelja. Kula je podignuta na blago nagnutom terenu. Kao rezultat toga, istočna strana kule je 3 metra viša od zapadnog tornja na 33 metra, odnosno 30 metara. Donji dijelovi kule su izgrađeni od ravnomjerno rezanih krečnjaka. Kula se nalazi u jednom od najnaseljenijih područja Alanje. Međutim, zahvaljujući planiranom i pažljivom širenju ulaganja u nekretnine u Alanji u ovoj oblasti, staro istorijsko tkivo je sačuvano. S druge strane, osovine stupova građene su skupljenim materijalom, a glave od crvene cigle. Osmougaona kula ima ukupno 56 ramova, 6 gargojla i 22 otvora iz kojih se sipa kipući katran i voda za odbijanje osvajača. Kula ima 5 spratova sa jednostavnim enterijerom, međutim eksterijer osmougaone kule ima bogat plan. Uz bogatu vanjštinu objekta postoji jedan nenametljiv ulaz u kulu koji nakon hodnika vodi u prizemlje.

 

Dim Pecina

Pećina se nalazi 11 kilometara od Alanja Centruma i nedvojbeno je lako doći do nje. Pećina Dim se nalazi na zapadnoj strani planine Cebeli Reis na nadmorskoj visini od 1691 metara. Stalaktiti i stalagmiti i jezerce unutar pećine pružaju vizuelnu predstavu. U okviru pećine postoje 2 dvorane. Desni dio ima halu dužine 50 metara, a lijevi dio je oko 350 metara. U pećini je skoro konstantna temperatura oko 18-19ºC. Unutrašnji dio pećine sastoji se od nekoliko platformi za posmatranje. Pogled na dolinu na kojoj počiva rijeka Dim i panoramski pogled na zamak Alanije iz pećine su vrijedni prizora. Okolina pećine ima spektakularan pogled sličan unutrašnjosti pećine i trenutno pećinom upravlja privatna kompanija i otvorena je za posjete svakim danom u sedmici.

 

Arheološki muzej

Arheološki muzej Alanje nalazi se u blizini pećine Damlatas, žičare i Kleopatrine plaže u istorijskom centru Alanje. Muzej je odgovarajuća institucija koju možete posjetiti i vidjeti dobro očuvane povijesne ostatke iskopane ili pronađene u regiji. Okružen modernim klasičnim primjerima lokalnih čuda od nekretnina u Alanji, muzej ima i jednu značajnu zgradu. Artefakti izloženi u muzeju su iz doba neolita, helenizma, rimskog doba, uglavnom stečeni iz antičkih gradova kao što su Antiohija, Siedra i Ad Cragnum. Najznačajniji od svih artefakata izloženih u muzeju je naravno brončani kip Herakla. Pored artefakata izloženih u zatvorenom prostoru, mnogo više artefakata se izlaže i na otvorenom. Najprije pažnju privlače sarkofazi. Nakon razgledanja sarkofaga ukrašenih festonima i glavama Meduze, mogu se vidjeti alati koji su se u antičko doba koristili za proizvodnju maslinovog ulja. Zatim se mogu uočiti ukrašeni frizovi na jednoj strani i mali sarkofazi zvani ostoteci. Ostoteke izložene u okviru muzeja izrađene su od krečnjaka koji je prisutan u regionu. Ostoteke se zatvaraju nakon što je u njih stavljen pepeo kremiranih ljudi. Time se iskazuje suštinsko poštovanje prema mrtvima. Nakon ulaska u zatvoreni dio muzeja, pažnju privlače natpisi i uboda lica pronađeni u crkvama u regionu. Iako se ne zna kojoj crkvi pripada, najistaknutiji je od svih raznobojna vrpca koja prikazuje Svetog Đorđa kako ubija zmaja na konju. Nakon što pogledate kovanice od neprocjenjive vrijednosti koje se nalaze u muzeju, možete se uputiti na druga mjesta u Alanji, a ako vam se istinski svidjelo iskustvo možete kupiti nekretninu u Alanji kako biste duže živjeli u ovom gradu.

 

Drevni grad Jotape

Smješten na 33. kilometru rute Alanya-Gazipasa, grad Iotepe je nazvan po ženi Antioha IV (38-72 pne), cara Komagene. Od cara Trajana do cara Valerijana, grad je kovao njihov ekskluzivni novac. Ruševine Jotepe nose vizantijski i rimski prizvuk. Visoki rt koji se proteže na more je akropol grada. Ovaj dio je prekriven zidovima i ima izgled akropola. Nije iznenađujuće da su konstrukcije prilično oštećene. Avenija u luci u kojoj se nalazi jedna od najvrednijih znamenitosti koja se proteže od istoka do zapada nalazi se u maloj dolini gdje se akropol spaja sa kopnom. Veliki dio Lučke avenije ukopan je ispod autoputa koji tuda prolazi.

U zalivu istočno od akropola vidi se bazilika pravougaone osnove i mala crkva sa jednim kvizom koji se zbog upisane freske pripisuje Hagios Georgios Statelates. Ostaci hamama mogu se naći na istoj lokaciji koja ima sličnosti sa ostalim ruševinama hamama pronađenim u regiji. Sanitarna infrastruktura koja pripada hamamu je i dalje vidljiva. Postoji hram koji se pripisuje Trajanu zbog natpisa pronađenog u okolini hrama. Ovaj hram je, nažalost, opstao samo na nivou podruma. Ruševine koje se nalaze na sjeveru savremenog autoputa, uglavnom se sastoje od grobova koji se nalaze u delu grada Nekropola. U okviru sekcije nalaze se tipična groblja, kao i kenotafi. Ovi ostaci pružaju autentične prikaze pogrebnih običaja i stilova.

 

Sulejmanije džamija

Istorijska džamija poznata i kao Sultan Alaaddin džamija izgrađena je za vrijeme vladavine Alaaddina Keykubata, tokom reorganizacije Alanije 1231. godine. Džamija se nalazi na vrhu zamka Alanya. Džamija je srušena narednih godina, ali je obnovljena u 16. vijeku za vrijeme vladavine Sulejmana Veličanstvenog. Džamija sa jednim minaretom naziva se Aladin, Kale ili Sulejmanije džamija. Objekat je izgrađen od ruševina okolnih objekata i kvadratnog je tlocrta. Džamija ima osmougaoni okvir, a kupola je od cigle. Kako bi se održala akustika, u konstrukciju kupole umetnuto je 15 malih posuda. čiji se efekat najbolje uočava tokom ibadeta. Džamija predstavlja izvrstan primjer drvene gravure osmanskog doba. Do džamije koja se nalazi u neposrednoj blizini dvorca Alanya može se doći autobusom i automobilom.

 

Zicara

Sada simbol i uobičajena znamenitost Alanije, žičara ima rutu dugu 900 metara. Ruta žičare se proteže između Kleopatrine plaže koja lebdi iznad Damlatasa i penje se uz zamak Alanya. Kabine žičare su za maksimalno 8 osoba, a ima 14 kabina što skraćuje vrijeme čekanja na vožnju. Destinacija je postavljena na tako bogatu rutu da uz jednu običnu kartu svako može uroniti u krajolik kako gradskog pejzaža tako i povijesnih znamenitosti starog grada. Žičara je u Damlatasu i uvijek vrvi od ljudi, neki su novi posjetioci, a neki su sada stalni stanovnici koji su kupili nekretninu za zivot u Alanji.

Budite u Toku sa Najnovijim Trzisnım Trendovima i Mogucnostima u Turskoj!
Pridruzite Se Nasoj mrezı

Budite u Toku sa Najnovijim Trzisnım Trendovima i Mogucnostima u Turskoj!

Ukupno Pretplacenıh e-maıla 30.000+

Loading...