Pokret malih kuća u Turskoj: Nova prilika za investitore u nekretnine

U posljednjih nekoliko godina nekoliko faktora poput pandemije, prirodnih katastrofa poput zemljotresa i povećanja cijena nekretnina dovelo je do značajnih promjena u preferencijama za stanovanje u Turskoj. Posebno, težnja ka sigurnijim i ekonomičnijim životnim prostorima usmjerila je investitore ka investicijama u zemljište, a također je povećala interes za minimalističke i održive načine života u tim područjima. U tom kontekstu, pokret malih kuća postao je nova i privlačna prilika za investitore u nekretnine u Turskoj.

Potražnja za malim kućama skočila je za 400%

Nastao u Sjedinjenim Američkim Državama nakon hipotekarne krize 2008. godine, male kuće postale su rastući trend u Turskoj, posebno u periodima krize poput pandemije i zemljotresa. Ove kuće, koje preferira segment koji traži minimalističke, ergonomske i ekonomske životne prostore, doživjele su skok u potražnji od 400% uslijed rastućih cijena nekretnina i povećanih kamatnih stopa. 

Glavni razlog popularnosti malih kuća u Turskoj je njihova privlačnost kao utočišta za pojedince. Posebno primjetne na područjima Egeja i Mediterana, male kuće postaju sve prisutnije u područjima oko Istanbula, kao i u regijama poput Tekirdağa i Çanakkalea.

Šta trebate znati prije investiranja u male kuće u Turskoj

Male kuće se grade s manje materijala i energije u poređenju s tradicionalnim kućama, što značajno smanjuje njihov ekološki otisak kako tokom izgradnje, tako i tokom njihovog životnog vijeka. Smanjena potreba za energijom i ograničeni životni prostor promoviraju minimalističke navike potrošnje, čime se podržava održiv način života. Cijene ovih malih kuća kreću se od 650.000 turskih lira do 1.500.000 turskih lira. Razmatranja prije kupovine uključuju:

  • Potencijalni vlasnici malih kuća trebaju biti svjesni da ove strukture nisu podložne urbanističkim propisima, ali ih je potrebno izgraditi u skladu s Pravilima o saobraćaju na putevima.
  • Bitni su faktori poput kvaliteta materijala, vrste korištenih materijala i zanatske vještine.
  • Treba dati prednost svojstvima otpornosti na vatru, izolacijskim materijalima i proizvodima koji podržavaju zdrav način života.

Kvalitetni materijali, jednostavnost korištenja i pristupačne cijene među su razlozima njihove česte preferencije. Dok pokret malih kuća nudi novu perspektivu za investitore u nekretnine u Turskoj, također pruža alternativni prostor za stanovanje pojedincima koji preferiraju minimalistički način života. Ovaj pokret postaje idealan izbor za one koji traže i ekonomske i ekološke načine života.

Budite u Toku sa Najnovijim Trzisnım Trendovima i Mogucnostima u Turskoj!
Pridruzite Se Nasoj mrezı

Budite u Toku sa Najnovijim Trzisnım Trendovima i Mogucnostima u Turskoj!

Ukupno Pretplacenıh e-maıla 30.000+

Loading...