Trziste Nekretnina u Mersinu, Turska

Svaki turski grad je lijep na svoj način i ima niz prednosti kako za domaće tako i za strance. Donedavno su lideri – „omiljeni“ među stranim državljanima bili Antalija i Alanja. Ali čak i u tako velikoj zemlji kao što je Turska, mjesto može "ponestati" - ogroman protok svih koji žele živjeti i opustiti se u zemlji mora požuriti negdje drugdje. Do danas je grad Mersin postao lider u prodaji nekretnina stranim državljanima. Što je tu toliko privlačno i kako stoje stvari s nekretninama u Mersinu?

Posjedovanje nekretnina u Mersinu danas je jednako visokoprofilno i profitabilno kao u Alanji ili Antaliji. Mersin je veliki grad sa razvijenom infrastrukturom, lijepo opremljenim plažama i nasipima.

Grad je podijeljen na četiri okruga: Yenisehir, Akdeniz, Toroslar i Mezitli. Regija Toroslar se nalazi u blizini istoimenih planina Taurus (tur. "Toros"), dok se preostale tri regije nalaze u blizini mora. Mezitli je jedan od najboljih delova grada. Ovdje su koncentrisane sve prednosti koje su toliko važne za najudobniji život. Zbog činjenice da je ovo područje mirno i tiho, preferiraju ga porodice. Većina privatnih škola i kancelarija je koncentrisana u Mezitliju. Lokalno stanovništvo živi uglavnom u Akdenizu i Yenisehiru.

KOJU NEKRETNINU KUPITI U MERSINU

Kao industrijski centar, Mersin je nedavno počeo da privlači pažnju stranih državljana. Stanovanje u ovom gradu namenjeno je uglavnom lokalnim stanovnicima, ali su investitori već počeli da grade nove zgrade koje su u potpunosti dizajnirane za potrebe stranaca.

Prema procjenama mnogih kompanija za nekretnine, Mersin će u narednim godinama postati jedan od najtraženijih gradova u Turskoj po pitanju budžetskog stanovanja. Grad ima dosta slobodnog zemljišta na kojem je dozvoljena visoka gradnja. Priobalno područje trenutno je već aktivno naseljeno strancima, a gradske četvrti aktivnom gradnjom privlače sve više novih kupaca.

Drugi razlog zašto su stranci tako aktivno počeli ulagati u nekretnine u Mersinu je duga obala s najčistijim i najljepšim plažama. To omogućava kupnju, izgradnju i iznajmljivanje stambenih objekata turistima za gotovo svaki ukus i cijenu. Mnogi strani državljani već aktivno kupuju stanove i kuće kako ne bi preplatili skupe hotelske sobe. Glavna prednost takve akvizicije je mogućnost da se nekretnina u potpunosti nadoknadi u roku od nekoliko godina preprodajom ili iznajmljivanjem.

Što se tiče kupovine komercijalnih nekretnina u Mersinu, cijena takvih područja ovdje je još uvijek nekoliko puta jeftinija nego u drugim odmaralištima u zemlji.

KOJU NEKRETNINU KUPITI U MERSINU

GDJE KUPITI NEKRETNINU U MERSINU

Mersin je uglavnom predstavljen povoljnim nekretninama, ali zbog sve veće potražnje među strancima, grad gradi najraznovrsnije stanovanje u smislu udobnosti. Postoje vile i apartmani, gradske kuće i penthausi, dizajnirani za širok raspon budžeta. Okruzi Mersina predstavljeni su prema različitim kriterijima odabira:

Erdemli. Područje se ubrzano izgrađuje stambenim kompleksima. Ima mnogo kafića i restorana za svačiji ukus, mnogo dečijih igrališta, prodavnica i teretana. Strani kupci odabrali su ovo područje, posebno sela Tomuk, Cesmeli i Arpacbahsis

Tomuk je jedan od najmirnijih kvartova. Ako volite da budete daleko od gradske vreve, onda biste trebali razmisliti o kupovini kuće ovdje. Zgrade su uglavnom iz 2005-2010, a novi stambeni kompleksi se nalaze dosta udaljeni od mora. Glavna prednost ovog područja je njegova ekologija. Ovdje je ogromna količina zelenila, a stabla eukaliptusa rastu uz morsku liniju.

Tece. Ovo je još jedna ekološki čista i zelena površina. Postoje mnoge plantaže citrusa i eukaliptusa. Tece se nalazi najbliže centru Mersina. Ovdje je, kao iu cijelom gradu, dobro razvijena saobraćajna infrastruktura, ima mnogo medicinskih i obrazovnih institucija.

Mezitli je poslovni centar Mersina. Ovdje se isprepliće veliki broj kancelarija i poslovnih centara. Otkupljena je skoro cijela obala, tako da nema popisa na plaži.

Toroslar je najveća četvrt grada, udaljena od mora. Njegova posebnost je autoput, koji povezuje sve gradove zemlje.

Akdeniz je industrijska zona. Tu su proizvodne kompanije sa svojim skladištima i fabrikama, bolnicama, vrtićima, školama, pa čak i Mertim, najviša zgrada u Mersinu. U ovoj oblasti sve se razvija brzinom svjetlosti.

Yenisehir je najbliži moru. Ovdje je tiho i mirno. Za još ugodniji život ovdje su izgrađeni univerzitet i veliki trgovački centar.

GDJE KUPITI NEKRETNINU U MERSINU

RAZLOZI ZA KUPOVINU NEKRETNINE U MERSINU

Pokrajina Mersin ima odlične uslove za ulaganje u nekretnine u Turskoj. Smješten na istočnoj obali Sredozemnog mora, Mersin ima nekoliko jedinstvenih karakteristika.

Obala Mersina je jedna od najdužih. Ovo su zadivljujuća mjesta za šetnju i opuštanje, a kuće se nalaze uz samo more. Takva nekretnina je najlikvidnija imovina sa očekivanjem budućih koristi od preprodaje ili iznajmljivanja. Dakle, uloživši u kupovinu par stanova ili kuća, investitor sebi garantuje stabilan doživotni prihod, s obzirom da je cijena zakupa stanova u prosjeku od 1.700 do 3.000 turskih lira.

Drugi jedinstven i veoma važan faktor za investitore je prisustvo međunarodne morske luke u gradu. Najpovoljnije djeluje na privredu grada i regije u cjelini, pružajući velike mogućnosti za poslovanje.

Plaćanje na rate: kupite nekretninu i uložite svoj novac po povoljnim uslovima. To se odnosi na gotovo sve vrste nekretnina u Mersinu - od luksuznih stanova do sekundarnog stanovanja.

Drugi razlog za ulaganje je što Mersin ima najjeftinije nekretnine uz more. Pa, ako je ovo prva obala, onda će imovina uložena u takve nekretnine s godinama samo rasti.

Ovdje su predstavljeni elitni apartmani za svaki „ukus“. Takvi kompleksi se obično iznajmljuju uz mogućnost posjete teretanama, banjama i još mnogo toga. Možete stanovati sa 24/7nadzorom.

Uspoređujući Mersin sa drugim turističkim gradovima u Turskoj i Evropi, vrijedi reći da su cijene apartmana, kuća i vila ovdje mnogo niže. Također je vrijedno napomenuti da kvaliteta kuća koje se grade, uređenje i interijeri stambenih prostorija praktički ni na koji način nisu inferiorni od svojih europskih kolega, a često ih čak i nadmašuju.

Kupovina stambenog prostora je takođe način za dobijanje boravišne dozvole ili državljanstva Turske. U skladu sa najnovijim izmjenama zakonodavstva, prilikom kupovine nekretnina katastarske vrijednosti veće od 75.000 američkih dolara, možete dobiti boravišnu dozvolu na osnovu vlasništva nad imovinom (sa naknadnim pravom na sticanje državljanstva), te nekretnine sa katastarskim vrijednost više od 400.000 američkih dolara daje vam pravo da odmah postanete vlasnik turskog pasoša.

Osim toga, izgradnja međunarodnog aerodroma će biti završena i puštena u rad do oktobra 2022. godine, što znatno olakšava dolazak do Mersina bez prolaska kroz Adanu.

RAZLOZI ZA KUPOVINU NEKRETNINE U MERSINU

KOLIKO KOSTA NEKRETNINA U MERSINU

Mersin je još u ljeto 2021. postao jedan od lidera u prodaji nekretnina stranim državljanima i zauzeo četvrto mjesto u zemlji. Istovremeno, prosječna cijena po kvadratnom metru u Mersinu bila je niža nego u Antaliji (500 dolara po kvadratu) i iznosila je 300 dolara po kvadratu početkom 2022.

Stanovi investitora 1+1 i 2+1 na prvoj i drugoj obali sada se mogu kupiti od 30.000 do 140.000 dolara. Što je nekretnina dalje od mora, to je njegova cijena niža.

Ako planirate kupiti nekretninu u Mersinu veće kvadrature, onda će vas takvo stanovanje danas koštati od 60.000 dolara. Penthausi i dupleksi se kreću od 120.000 dolara, a kupovinom stanova u ranoj fazi razvoja možete uštedjeti od 20% do 30% troškova gotovih stanova.

Trend tekuće godine sugerira da se većina stanova ovdje ne kupuje za iznajmljivanje, već za ugodan život tokom turističke sezone i za stalni boravak cijele porodice.

Mersin je danas praktično poslednje utočište grad sa niskim cenama nekretnina u Turskoj. Do sada, grad nudi cijene dva ili čak tri puta jeftinije nego u Antaliji: sada u Mersinu sa budžetom od 100.000 dolara možete kupiti luksuzne apartmane 3+1 ili 4+1, dok u Antaliji i Alaniji takve ponude za ovaj iznos imaju odavno nije od trenutnog interesa.

Mersin ima veliku inostranu zajednicu, što je važan faktor za kupce koji dolaze iz inostranstva. Grad je veoma miran čak i u špici sezone, bez gužve i buke. Za one koji su došli da stalno žive iz inostranstva postoje međunarodne škole i medicinske ustanove.

Nekretnine u Mersinu su ključ prosperitetne budućnosti i dobro uloženog kapitala. Posjetite ovaj prekrasni grad i osigurajte sebi i svojim najmilijima udobnost i sigurnost u svom domu u Turskoj!

Budite u Toku sa Najnovijim Trzisnım Trendovima i Mogucnostima u Turskoj!
Pridruzite Se Nasoj mrezı

Budite u Toku sa Najnovijim Trzisnım Trendovima i Mogucnostima u Turskoj!

Ukupno Pretplacenıh e-maıla 30.000+

Loading...