Dobijanje Turskog Drzavljanstva Putem Ulaganja je Povecano na 400.000 USD od 13. Juna 2022

Sluzbeni list Republike Turske je 13. maja 2022. godine objavio novu odluku o povecanju minimalnog investicionog praga za sticanje turskog pasosa – sada se tursko drzavljanstvo moze dobiti ulaganjem od 400.000 USD. Odluka ce u potpunosti stupiti na snagu 13. juna, tacno mjesec dana od objavljivanja. Turski pasos se moze dobiti za kupovinu nekretnine katastarske vrijednosti od najmanje 250.000 americkih dolara, ako je kupljena prije 13. juna 2022. godine. Medjutim, nakon 13. juna 2022. godine dobijanje turskog pasosa ce biti moguce samo uz ulaganje od najmanje 400.000 USD.

Dobijanje Turskog Drzavljanstva Putem Ulaganja je Povecano na 400.000 USD od 13. Juna 2022

Ovaj amandman je prethodno razmatran 12. aprila 2022. na predsjednickom sastanku kabineta ministara Turske kojem je prisustvovao predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Dobijeno rjesenje je da se izmijeni clan 20 Zakona o drzavljanstvu koji sadrzi uslove za dobijanje drzavljanstva kroz ulaganje: Sada mozete dobiti turski pasos za kupovinu nekretnine u vrijednosti od najmanje 400.000 dolara.

Korisno je podsjetiti i na prethodni amandman koji je stupio na snagu 24.01.2022. prema kojem svaki strani drzavljanin koji zeli kupiti nekretninu u Turskoj sada mora zamijeniti tacan iznos u stranoj valuti za tursku liru. Istovremeno, zamjena valuta se mora izvrsiti samo u filijali ovlastene banke (svaka zamjena izvrsena preko mjenjacnice ponistava transakciju). Nakon toga, kupcu ce biti izdat dokument kojim se potvrdjuje razmjena deviza (Currency Purchase Certificate). Ova potvrda mora biti ukljucena medju potrebne dokumente kako bi se izvrsio prijenos vlasnistva i to ce zatraziti Zemljisnoknjizni ured tokom procesa. U suprotnom, prijenos vlasnickog lista neće biti izvrsen.

Stavise, kada kupuje nekretninu radi dobijanja turskog drzavljanstva, investitor mora prihvatiti da ne prodaje imovinu 3 godine. Medjutim, navedena nekretnina se moze iznajmiti.

Turska je i dalje najpopularnija destinacija za investitore koji kupuju nekretnine u inostranstvu sa potraznjom koja cini 25% svih kupovina nekretnina. Prema statistikama, u Turskoj su 2021. godine stranci kupili skoro 70.000 nekretnina, od cega je oko 20% kupljeno za sticanje drzavljanstva.

Tursko drzavljanstvo putem ulaganja od 400.000 USD

Istanbul je ponovo postao lider u obavljanju ovakvih transakcija - gotovo 80% od ukupnog broja se dogodilo tamo. Nakon Istanbula tradicionalno slijede Antalya, Ankara, Mersin, Izmir, Bursa i Yalova. Liderstvo u kupovini tradicionalno imaju stanovnici Perzijskog zaljeva i Bliskog istoka, a slijede ih stanovnici Nezavısne drzave Commonwealtha.

Vrijedi napomenuti da se tursko drzavljanstvo putem ulaganja od 400.000 USD moze dobiti ne samo kupovinom stambenih nekretnina, vec i komercijalnih i zemljisnih parcela: popularnost transakcija nestambenih nekretnina je takodjer na vrhuncu - prosle godine njihov broj je bio oko 1,5 miliona.

Budite u Toku sa Najnovijim Trzisnım Trendovima i Mogucnostima u Turskoj!
Pridruzite Se Nasoj mrezı

Budite u Toku sa Najnovijim Trzisnım Trendovima i Mogucnostima u Turskoj!

Ukupno Pretplacenıh e-maıla 30.000+

Loading...