Nova Uredba o Deviznom Dokumentu za Strance Koji Kupuju Nekretnine u Turskoj

Turska vlada je nedavno izdala niz uredbi za zaštitu turske lire. Novi propisi koji imaju za cilj da pojednostave kretanje stranog kapitala u zemlju takođe veoma interesuju strance koji žele da kupe nekretninu ili imovinu u Turskoj.

Prema novom zakonu koji je na snazi ​​od 24.01.2022, svaki strani državljanin koji sada želi kupiti nekretninu u Turskoj mora zamijeniti tačnu prodajnu cijenu nekretnine u turske lire (₺) kod ovlaštene banke. Nakon zamjene valute kupcu će biti uručen devizni dokument o razmjenı novca (Tr. Döviz Alım Belgesi) kao dokaz transakcije. Ovaj dokument mora biti uključen među dokumente o prijenosu vlasničkog lista koje traži Zemljišnoknjižni ured. U suprotnom se ne može dogoditi prijenos vlasničkog lista (TAPU) sa prodavca na kupca.

U praksi, nova regulativa ne mijenja nijedan temeljni aspekt kupovine nekretnine u Turskoj. Međutim, to dodaje dodatni korak koji se mora nepogrešivo slijediti. Zato moramo detaljnije pogledati dokument koji se zove Devizni dokument.

Svrha dokumenta može se jednostavno sažeti u jednu rečenicu: Dokaz o zamjeni tačnog iznosa prodaje nekretnine sa ovlaštenom turskom bankom u turske lire. Veoma je važno napomenuti da konverziju strane valute moraju izvršiti ovlaštene turske banke. Druge ustanove za razmjenu novca kao ni bilo koji drugi alternativni način kao što su mjenjačnice neće biti prihvaćene.

Trenutno su samo 3 valute prihvaćene za pretvaranje u turske lire: USD ($), EUR (€), GBP (£). To znači, ako imate bilo koju drugu valutu, vaš prvi korak će biti razmjena te valute u USD, EUR ili GBP. Zatim, iznos će biti prihvaćen, valute će biti razmijenjene

Da bi zemljišnoknjižni ured prihvatio devizni dokument potrebno je slijedece:

- Ime/Prezime osobe za koju se valuta mijenja

- Broj pasoša navedene osobe

- USD ekvivalent stranoj valuti

Ova pisana i potpisana izjava na dokumentu: „Ova transakcija se sprovodi u okviru „Člana 13 Cirkulara o kretanju kapitala” mora biti uključeno u dokument.

Hajde da odgovorimo na neka od često postavljanih pitanja o ovoj temi:

P: Hoće li ova uredba imati veliki uticaj na moju kupovinu imovine u Turskoj?

O: Ne, to neće imati veliki uticaj na vašu imovinu ili kupovinu nekretnina. Samo će uslijediti još jedan korak s uredbom.

P: Imam svoju ušteđevinu u drugoj valuti osim američkog dolara, eura, britanske funte. Da li to znači da ne mogu kupiti nekretninu u Turskoj?

O: Naravno, još uvijek možete kupiti nekretninu u Turskoj. Međutim, prvo morate zamijeniti svoju ušteđevinu u neku od ove 3 valute.

P: Želim da kupim nekretninu u Turskoj. Moram li sam izvršiti zamjenu valuta kao kupac?

O: Ne. Predstavnici ili agencije za nekretnine kojima ste dali punomoć mogu izvršiti zamjenu valute i nabaviti dokument umjesto vas.

P: Mogu li svoj novac zamijeniti u turske lire koristeći mjenjačnicu?

O: Ne. Zamjena mora biti obavljena preko banke ovlaštene od strane Centralne banke Republike Turske.

P: Želim da kupim nekretninu čija je cijena veća od 250.000$ i da dobijem tursko državljanstvo ulaganjem. Da li moram da nabavim i devizni dokument?

O: Da. Svaki strani državljanin koji želi da kupi nekretninu u Turskoj mora pribaviti dokument bez obzira na cijenu i svrhu kupovine.

Budite u Toku sa Najnovijim Trzisnım Trendovima i Mogucnostima u Turskoj!
Pridruzite Se Nasoj mrezı

Budite u Toku sa Najnovijim Trzisnım Trendovima i Mogucnostima u Turskoj!

Ukupno Pretplacenıh e-maıla 30.000+

Loading...