Trziste Nekretnina u Kireniji, Sjeverni Kipar

Turska Republika Sjeverni Kipar je odlično mjesto za one koji traže investicionu nekretninu po razumnim cijenama uz udobnost najboljih hotela. Sjeverni dio otoka može konkurirati ne samo južnim, već i evropskim zemljama mediteranske obale po kvaliteti stanovanja. Nekretnine na Sjevernom Kipru mnogo su jeftinije nego u Španiji, susjednoj Grčkoj, čak i na kontinentalnom dijelu Turske, a privilegije i prednosti posjedovanja stambenog prostora ovdje će se svidjeti mnogima.

Netaknuta priroda, istorijske znamenitosti različitih epoha, plaže koje se protežu na više kilometara, gostoljubivost lokalnog stanovništva samo su neke od prednosti Sjevernog Kipra. Region je poznat i po međunarodnim univerzitetima (razlog zašto ga biraju studenti iz Turske, Evrope, Bliskog istoka i drugih zemalja), razvijenom turizmu, kockarnicama i noćnom životu.

Poslovno okruženje u regionu doživljava brzi rast jer se priliv stranog kapitala na Sjeverni Kipar značajno povećao posljednjih godina zahvaljujući podršci Evropske unije i međunarodne zajednice. To je uticalo na razvoj privrede. Uprkos "hladnim" odnosima sa grčkim dijelom ostrva, vlada Turskog Kipra je poslednjih godina održala nekoliko važnih sastanaka sa predstavnicima Sjedinjenih Država, Velike Britanije i drugih zemalja, što je dovelo do smanjenja broja sankcija protiv regiona.

Sjeverni Kipar je mjesto gdje zaista možete uživati ​​u čistoj ekologiji: na ostrvu nema velikih industrijskih preduzeća, a promet je minimiziran, nema saobraćajnih gužvi i gustih višespratnih zgrada. Ostrvo također ima raznoliku floru, koja se nalazi samo ovdje. Na primjer, ovdje raste oko 30 vrsta orhideja, kojih nema nigdje drugdje na obali Sredozemnog mora.

Kako doći do Kirenije?

1974. godine ostrvo je podijeljeno na sjeverni i južni dio. Na Sjeverni Kipar možete doći iz njegovog južnog dijela prelaskom granice pješice ili automobilom u Nikoziji jednostavno registracijom elektronskog ulaznog obrasca, iz Turske avionom preko sjevernog aerodroma Ercan ili morem, dolaskom u Kireniju ili Famagustu.

Kirenija (Kirinija ili "Girne" na turskom) je jedno od najvećih naselja na Sjevernom Kipru. Kao treći po veličini grad, Kirenija je sačuvala šarm ribarskog grada, kakav je bio hiljadama godina. Mediteranska dimenzionalnost okružena planinama i morem privlači goste iz cijelog svijeta na dobar odmor i stalni boravak. Grad karakterizira niskogradnja jer postoji državna zabrana gradnje visokih zgrada. Od Nikozije do Kirenije je potrebno samo pola sata vožnje automobilom, a do Kirenije se može stići i trajektom iz Alanije ili Mersina.

Šta vidjeti u Kireniji?

Mali grad sa populacijom od 55 hiljada ljudi jedno je od glavnih turističkih odredišta ostrva. Tu je stoljetna istorija, atmosfera odmarališta, razvijena infrastruktura i aktivan urbani život. U početku je grad, koji je nosio jedno od imena grčke božice Afrodite, bio drevni centar pomorske trgovine. Unatoč smjeni era, civilizacija i država, Kirenija nije izgubila svoju stratešku važnost u Sredozemnom moru.

Glavna atrakcija ovdje su, naravno, beskrajne plaže sa čistom vodom, hoteli koji ne miruju u bilo koje doba godine i veličanstveni nasipi. Zaliv Kirenija, u kojem možete uočiti brodove, čamce i jahte, podsjeća na međunarodni značaj grada. Veličanstvena tvrđava Kirenija, izgrađena u 8. veku, podseća na vladavine Mletačkog i Osmanskog kraljevstva.

Vladavina različitih civilizacija uticala je i na kulturu grada: tu su i istorijske crkve i džamije, istorijske građevine različitih epoha. Istorija Kirenije može se pomno proučavati u muzejima. Mešavina kultura uticala je i na kuhinju, postoji mnogo restorana u kojima možete probati jela grčke i turske kuhinje, kao i zapadnjačke kuhinje.

Šta vidjeti u Kireniji?

Šta raditi u Kireniji?

Kirenija je poznata ne samo po kockarnicama koje okupljaju tursku i stranu elitu, već i po golf klubovima. Zahvaljujući pejzažu i klimi regije, Sjeverni Kipar je postao pravo golf odmaralište, koje nije inferiorno u odnosu na svjetski poznata mjesta, popularna među ljubiteljima golfa. Područje jednog od golf klubova u predgrađu Esentepe u Kireniji zauzima 65 hektara i ima 21 rupu.

Ljubitelji odmjerene i delikatne zabave mogu prošetati povijesnim centrom grada, popiti kafu u nekom od kafića ili se opustiti na plaži (najbolje plaže su Escape, Acapulco i Denizkızı).

1985. godine osnovana je najprestižnija obrazovna institucija na Sjevernom Kipru, Girne American University. Dok status regiona priznaje samo Turska, diplome međunarodnog univerziteta GAU prihvataju se širom svijeta. Univerzitet učestvuje u mnogim međunarodnim obrazovnim programima. Visok kvalitet obrazovanja i usklađenost sa međunarodnim standardima su prednosti američkog Univerziteta Kirenija.

Šta raditi u Kireniji?

Koju vrstu imovine mogu kupiti u Kireniji, Sjeverni Kipar?

Prije svega, vrijedno je napomenuti da je nakon podjele teritorija otoka na sjeverni i južni dio, tursko stanovništvo sjevernog Kipra dobilo puno pravo raspolaganja nekretninama turskog dijela ostrva. Uprkos pokušajima grčke vlade da diskredituje pravo kiparskih Turaka da posjeduju i prodaju nekretnine na Sjevernom Kipru strancima, apsolutno sve transakcije nekretninama u TRNC imaju punu pravnu snagu.

Pokrajina Kirenija se sastoji od nekoliko okruga: centar Kirenije, Karšijaka, Alsančak, Esentepe i Bahčeli. Svaki od okruga nudi i sekundarno stanovanje po pristupačnim cijenama, projekte i zemljišne parcele. Cijene zemljišta kreću se od 14.000 eura i rastu ovisno o području i lokaciji. U samoj Kireniji možete pronaći garsonjere od 35-40 hiljada eura, cijena jednosobnih stanova kreće se od 50 hiljada.

Forbes je prošle godine objavio ocjenu najboljih zemalja za kupovinu nekretnina uz more (Live and Invest Overseas' Global Property Survey 2021), u kojoj je Sjeverni Kipar postao lider, zaobišavši Brazil, Meksiko, Kolumbiju i Belize.

Zbog sve veće potražnje stranih kupaca, u Kireniji se već gradi desetine novih stambenih kompleksa. Cijena studio apartmana u rezidenciji sa brojnim sadržajima (sauna, fitnes, kafić, pa čak i privatna plaža) kreće se od 55-60.000 eura. Programeri također nude rate do šest godina (u Turskoj su rate obično na dvije ili tri godine).

Projektni stanovi u Esentepeu / Sjeverni Kipar, centru golf turizma u regionu, kreću se od 70 hiljada eura, a vlasnik vile možete postati uplatom od najmanje 300 hiljada eura. Istovremeno, razlika u cijeni može porasti i do 25% od faze izgradnje do roka isporuke. To je još jedan razlog zašto su investitori aktivno zainteresirani za sjevernu obalu Kirenije.

Treba uzeti u obzir da je u predgrađima Kirenije dozvoljena samo niska gradnja jer se ova mjesta smatraju zaštićenim.

Profitabilnost iznajmljivanja nekretnina u Kireniji dostiže 8%. Prosječan period otplate nekretnina je oko 10 godina. Ovo je dodatni argument u korist ulaganja u nekretnine u provinciji Kirenija.

Koju vrstu imovine mogu kupiti u Kireniji, Sjeverni Kipar?

Investicije u nekretnine u Kireniji, Sjeverni Kipar

Danas su Kirenija i cijela njena obala jedno od najpopularnijih mjesta za opuštanje i kupovinu nekretnina. Beskrajni niz zlatnog pijeska i razvijena infrastruktura već su osvojili srca hiljada investitora. Sjeverni Kipar, koji se ranije smatrao destinacijom za odmor za penzionere, postaje sve privlačniji za mlade ljude i porodice, jer ostrvo omogućavaju obrazovne i medicinske institucije svjetske klase.

Kupovinom nekretnina na Sjevernom Kipru također je moguće dobiti boravišnu dozvolu i državljanstvo. Registracija boravišne dozvole je jednostavan i transparentan proces, ali se od podnosioca zahteva traži i da uz listu potrebnih dokumenata priloži dokument o prihodima i potvrdu o ljekarskom pregledu.

 

 

 

Budite u Toku sa Najnovijim Trzisnım Trendovima i Mogucnostima u Turskoj!
Pridruzite Se Nasoj mrezı

Budite u Toku sa Najnovijim Trzisnım Trendovima i Mogucnostima u Turskoj!

Ukupno Pretplacenıh e-maıla 30.000+

Loading...