Trziste Nekretnina u Alanji, Turska

Gotovo svi koji su zainteresovani za ulaganje u nekretnine u inostranstvu obraćaju pažnju na nekretnine u Turskoj. Svi pričaju o nekretninama u Alanji, pa zašto ovaj mediteranski gradić drži prva mjesta u ocjenama popularnosti nekretnina?

Sekundarni ili projektni stambeni objekti u Alanji nudi širok spektar mogućnosti ulaganja kako za domaće tako i za strance. Ulaganje u nekretnine već se pokazalo kao jedan od najpouzdanijih investicionih alata i načina obezbjeđivanja pasivnih izvora prihoda.

U 2021. godini stranci su u Turskoj kupili više od 60.000 jedinica nekretnina. Uglavnom Rusi, ali i Iranci i Iračani. Sve više Turaka radi od kuće i bježi u mediteranske i egejske gradove i sela kako bi pobjegli od prepunih prestonica. Ovaj porast interesa uticao je na ponudu i potražnju, što je rezultiralo povećanjem vrijednosti nekretnina za 35% u nekim dijelovima Alanije zbog činjenice da rastu i cijene građevinskog materijala.

Prodaja kuća porasla je za 11,2% u 2020. u odnosu na prethodnu godinu, što je rezultiralo sa 1 499 316 nekretnina. Istovremeno, broj transakcija sa strancima na obali Mediterana dostigao je skoro 25%. Pa zašto investitori biraju Alanju?

Trziste Nekretnina u Alanji, Turska

Zašto kupiti stan u Alanji?

Prvi razlog zašto strani kupci obraćaju pažnju na Alanju je divna morska klima, potpuno odsustvo zime kao takve, obilje svježeg voća i povrća i pristupačne nekretnine u Turskoj.

Voćne bašte, morski povetarac i čiste plaže - prednosti ovog grada su beskrajne. Povoljna mediteranska klima nesumnjivo pozitivno utiče na kvalitet života, ali to nije jedini faktor za sretan život na ovim prostorima. Nekretnine u Alanji odličan su izbor za one koji žele iskusiti sve čari ljetovališta uz minimalna ulaganja!

Turska vlada pažljivo kontroliše tržište nekretnina, i sekundarno i projektno. Izgradnja se izvodi u skladu sa svim kriterijima seizmičke stabilnosti i međunarodnim građevinskim standardima uz korištenje savremenih inženjerskih tehnologija. Obično su investitori u inostrane nekretnine zabrinuti zbog činjenice da bi nekretnina mogla da miruje tokom van sezone: u Alanji nema takvog problema zbog odlične klime, pa je stambena potražnja tokom cele godine.

Posebno su popularni stambeni kompleksi („lokacija“) sa internom infrastrukturom, jer neki od njih mogu lako konkurirati najboljim hotelima. Što je bogatiji izbor sadržaja u rezidenciji, to se nekretnina smatra profitabilnijom. Alanya već ima nekoliko rezidencija koje se mogu nazvati "mini-gradovima": njihova infrastruktura uključuje spa i fitnes centre, restorane sa svjetskim kuhinjama, prostore za odmor za odrasle i djecu, te transfere do plaže i centra grada.

Trenutno je kupovina nekretnine jedan od najpouzdanijih načina za uštedu novca. Kako bi kupovina postala isplativa i donosila prihod, nemoguće je donijeti pravu odluku bez pomoći profesionalne agencije za nekretnine. Ovlašteni agent pomoći će vam da pronađete likvidnu imovinu koja zadovoljava vaše kriterije. Kupovina se može obaviti i online: ugovor se sklapa na daljinu. Tržišni trendovi stvaraju povoljan ambijent za ulaganje sa naknadnim prihodima od izdavanja ili preprodaje. Tome doprinose programi državne podrške, koje su već cijenili strani investitori koji kupuju nekretnine.

Zašto kupiti stan u Alanji? 

Koliko košta nekretnina u Alanji?

Troškovi stambenog i nestambenog prostora u Alanji značajno su porasli. Prvi razlog je nedostatak zemljišta u blizini mora. Renoviranje stambenog prostora u centralnim zonama dolazi u pomoć: otkupljuju se parcele sa dotrajalim zgradama ili hotelima, ruši se stari objekat, a na njegovom mjestu gradi novi. Programeri su primorani da biraju da li će ponuditi nekretnine bliže plaži sa višom cijenom ili će ponuditi povoljnije ponude bliže planinama. Obje lokacije imaju svoje prednosti: stanovi na prvoj obali pogodniji su za sezonski najam (potražnja će biti među turista iz inozemstva), a jedinice udaljenije od mora su najbolje za cjelogodišnji najam ili stalni boravak (lokalno stanovništvo ili radnici koji dolaze iz drugih gradova u Turskoj).

Također, rast cijena je povezan s povećanjem nabavnih troškova građevinskog materijala. Unatoč relativnoj jeftinosti nekretnina, najveći zahtjevi postavljaju se za izgradnju: obično se koriste strani materijali, čije cijene ne opadaju.

Štoviše, većina novih nekretnina u skladu je s najnovijim stambenim trendovima. Primjenjuju se najnovije tehnologije kao što su sistemi pametnih kuća i podno grijanje, temeljna hidroizolacija, korištenje obnovljive energije (solarni paneli) i izrada stanica za punjenje električnih vozila.

Projektna nekretnina se smatra najboljim izborom za ulaganje. Ovo je jedan od najlakših načina za ostvarivanje prihoda: na primjer, investirajte u fazi izgradnje i preprodajte objekat nakon puštanja u rad s profitom većim od 20%. Cijene jednosobnih stanova u projektima kreću se od 50-60 hiljada eura, a nudi se i beskamatna rata na dvije ili čak tri godine.

Cijene stanova u centralnim područjima su 30-40% više nego u onima udaljenim od centra grada. Najpopularniji, a samim tim i skupi su Oba, Mahmutlar, centar Alanije i Kleopatra. Glavni faktori cijena su sprat, broj soba, blizina plaže i atrakcija te izbor sadržaja na teritoriji. Na primjer, u centru Alanije možete pronaći stan od 70 hiljada eura, dok se u Mahmutlaru i Obi cijene kreću od 60 hiljada eura. Najpovoljniji su Avsallar, Payallar i Demirtas, gdje možete kupiti stan za 50 hiljada. Na sekundarnim nekretninama možete zaraditi tako što ćete ih izdati.

Kupovina nekretnine je takođe jednostavan način za dobijanje boravišne dozvole ili državljanstva zemlje. Prema najnovijim izmjenama zakonodavstva, prilikom kupovine nekretnina katastarske vrijednosti veće od 75.000 USD, možete dobiti boravišnu dozvolu na osnovu vlasništva nad imovinom (sa naknadnim pravom državljanstva), te nekretnine katastarske vrijednosti od više od 400.000 USD daje vam pravo da odmah postanete vlasnik turskog pasoša. Mnogo je lakše i jeftinije dobiti ove boravišne dokumente u Turskoj nego u drugim evropskim zemljama.

Koliko košta nekretnina u Alanji?

Gdje kupiti stan u Alanji?

Centar grada: Najdinamičnije područje, gdje se nalaze povijesne znamenitosti i glavne vladine službe. Kombinacija poslovnog života i lagodnosti odmarališta glavna je karakteristika ovog područja.

Nekretnine u Mahmutlaru, Alanya: poznate po ultraluksuznim rezidencijama, brzom razvoju, društvenoj infrastrukturi i velikoj međunarodnoj zajednici. Blizina mora je glavni faktor njegove popularnosti.

Nekretnine u Obi, Alanya: ovo područje se smatra drugim centrom grada. Državna bolnica, nova gradska vijećnica, najveći trgovački centri su ono po čemu se Oba izdvaja. Region je jedan od najvećih i podeljen je na dva okruga. Onaj bliže plažama preferira se za odmor i hotelski odmor, a onaj iznad obilaznice bira se uglavnom za stalni boravak.

Nekretnine u Kargicaku, Alanja: područje je poznato po luksuznim nekretninama. Vile su posebno popularne jer je kupovina samostojeće kuće jedan od najlakših načina da dobijete tursko državljanstvo.

Nekretnine u Avsallaru, Alanya: netaknuta priroda, crnogorične šume, svjetski poznata plaža Incekum zaštitni su znakovi ovog područja. Avsallar je poželjan za porodični život zbog svoje mirne i tihe atmosfere.

Nekretnine u Demirtasu, Alanja: Grad na obali koji su investitori tek počeli da otkrivaju. Iako je malo udaljen od centra grada, područje ne oskudijeva infrastrukturnim sadržajima i ima veliki potencijal.

Nekretnine u Gazipaši, Alanja: Gazipaša je zasebna administrativna podjela, nije povezana sa Alanjom, ali se grad dugo smatrao njegovim predgrađem. Međunarodni aerodrom, istorijska tvrđava, luka i zlatne plaže doprineli su dolasku velikih graditelja i iskoraku u razvoju grada.

Ne ustručavajte se kupiti nekretninu u Alanji: danas je grad postao jedan od ekonomskih i turističkih centara Mediterana, konkurirajući samoj Antaliji. Gostoprimstvo, sigurnost i mir čine Alanju odličnim mjestom za život i ulaganje.

 

Budite u Toku sa Najnovijim Trzisnım Trendovima i Mogucnostima u Turskoj!
Pridruzite Se Nasoj mrezı

Budite u Toku sa Najnovijim Trzisnım Trendovima i Mogucnostima u Turskoj!

Ukupno Pretplacenıh e-maıla 30.000+

Loading...