Top 10 Mjesta za Posjetiti u Turskoj Koja Trebaju Biti na Svacijoj Listi

Sa carobnim pejzazima i ostacima razlicitih carstava, Turska je bila prolaz u dugo doba istorije i prirodnih ljepota. Donosimo listu 10 najbolje ocijenjenih mjesta u Turskoj za posjetiti.

 

1- Manastir Sumela

Poznat kao Devica Marija a medju mjestanima kao Meryem Ana, Manastir Sumela je jedna od neospornih znamenitosti crnomorskog regiona Turske. Manastir se nalazi u Trabzonu i nalazi se u Nacionalnom parku Altindere u okrugu Macka. Manastir se sastoji od grupe objekata i može se smatrati nekada aktivnim hrišćanskim vjerskim kompleksom. Manastir i njegove blistave freske su trenutno u fazi restauracije, a planirano je da bude završen 2023. godine.

Prema legendi, za vrijeme vladavine Teodosija I (379–392) dva svestenika, jedan iz Istanbula, a drugi iz Atine, sanjali su potpuno isti san o ikoni koju je naslikao apostol Luka. Ikona koja prikazuje Bogorodicu i dijete Isusa odletjela je i sletjela u pecinu u Trabzonu. Tada je Bogorodica Merry pozvala svecenike i zamolila ih da joj sagrade kucu na ovoj lokaciji. Nesvjesni jedni drugih, putevi svecenika koji slijede poziv Bogorodice Meri se ukrstaju u luci Trabzon. Nailazeci jedan na drugog, svecenici ubrzo shvataju da imaju isti san i krecu u potragu za ikonom koja ih je pozvala. Ubrzo nakon pronalaska ikone u pecini, svecenici su odlucili da pecinu pretvore u crkvu. Vjeruje se da su svecenici zivjeli na ovom mjestu do svoje smrti koja se istovremeno desila obojıci svestenika. Vjeruje se da je manastir sagradjen u 4. vijeku i da je popravljen u 6. vijeku od strane Flavija Belisarija, komandanta rimskog cara Justinijana (482-565). Medjutim, takve informacije se i dalje osporavaju.

Manastir je izgradjen na strmim liticama Karadağa (eng. Black Mountain) na nadmorskoj visini od 1200 metara i podignut 300 metara iznad doline koja se nalazi ispod. Veruje se da ime manastira potice od „melas“ sto na grckom znaci „crni“. Ova tvrdnja jeste prilicno opipljiva s obzirom na ime regije, medjutim, neki izvori takodjer napominju da je ime mozda nastalo zbog ikone Djevice Marije jer je bila uobicajena praksa da se crna boja koristi na prikazima Djevice Marije.

 

2- Gobeklitepe (brdo pupak)

Smjesten u ravnici Harran, pronalasci ovog iskopavanja su teski preko 40 tona i postavljeni u kruznom obliku, ostaci su najstarijeg poznatog hrama u ljudskoj istoriji. Iako su djelimicno iskopani, ovi otkriveni misteriozni monoliti u obliku slova T koji datiraju od prije 12 hiljada godina, zauvijek su promenili vremensku liniju civilizacije! Monoliti na lokalitetu koji mogu doseći i do 6 metara i teziitı vise od 40 tona postavljeni su u ovalnom uzorku formiranom oko para stubova u centru. Povrsina stubova sadrzi razlicite zivotinjske, ljudske i apstraktne figure. Odredjeni zivotinjski reljefi mogu se naci i na nekim stubovima. Stubovi koji sadrze figure ruku, saka i prstiju smatraju se ljudskim kipovima. Prema ispitıvanjima, predvidja se da se na lokaciji nalazi ukupno 20 stubova.

Smjesten na 18 kilometara sjeveroistocno od Sanliurfe u blizini sela Orencik, mjesto se moze posjetiti svaki dan između 08:30-17:30. Artefakti i skulpture iskopane na lokalitetu izloženi su u Arheoloskom muzeju Sanliurfa koji takodjer vrijedi posjetiti.

 

3- Aspendos teatar

Anticko pozorište Aspendos je dragulj antickog grada Aspendosa i jedna je od najbolje ocuvanih rimskih gradjevina na svijetu. Natpisi na zidovima po procjeni ukazuju da je pozoriste sagradio arhitekta Zenon između 160-180. godine za vrijeme vladavine Marka Aurelija. Struktura je pazljivo restaurirana i jos uvijek izdrzava test vremena. Zahvaljujuci svojim savrsenim akusticnim svojstvima, pozoriste koje moze primiti 12.000 do 15.000 gledalaca i dalje se koristi za koncerte, festivale i predstave. Anticko pozoriste udaljeno je 40 minuta od centra Antalije, ali je nesporna cinjenica da samo postojanje pozorista dodaje vrijednost gradu Antaliji uopste, ukljucujuci i nekretnine koje se prodaju u Antaliji. Medju brojnim aktivnostima Medjunarodni festival opere i baleta u Aspendosu koji se odrzava svake godine ljeti bio je i jos uvijek je na vrhu liste obavezmih dogadjaja koja se trebaju posjetiti. Iako je glavna sezona za pozoriste ljeto, pozoriste i anticki grad mogu se posjetiti svakog dana.

 

4- Aja Sofija

Aja Sofija (poznata i kao Crkva Svete Premudrosti) jedan je od najvaznijih spomenika svijeta, a kamoli istanbulski. Prvobitno je sagradjena kao krscanska crkva i prema dekretu vizantijskog cara Justinijana I u 6. stoljeću između 532-537. Vecina gradjevinskog materijala koristenog za izgradnju ovog cuda donesen je iz nekoliko razlicitih vjerskih objekata koji su bili rasprostranjeni sirom Bizantijskog carstva, za koje se tvrdi da je skratilo proces izgradnje. Tacnije, ovo glamurozno cudo je 3. istoimena gradjevina izgradjena na samom mjestu gdje su nekada postojale dvije prethodne crkve.

Gradjevina koja je nekada bila najveca hriscanska crkva Vizantijskog carstva pretvorena je u dzamiju 1453. godine. 1935. godine objekat je dobio status muzeja, a 2020. godine ponovo je pretvoren u dzamiju. Medjutim, svi i dalje mogu posjetiti objekat, bez izuzetaka.

 

5- Drevni grad Efez

Efes je jedan od dvanaest gradova Jonske lige u 10. vijeku pre nove ere koji se sastojao od grckih gradjanskih dzava. Artemidin hram koji je jedno od sedam cuda antickog svijeta bio je u Efesu, ali sada se moze posetiti samo u Britanskom muzeju. Medjutim, vecina velikih rusevina i ostataka grada i danas se moze posjetiti i uzivati. Nakon sto je grad dosao pod vlast Rimske republike 129. godine prije Krista, dozivio je veliku ekspanziju. Dvije gradjevine iz tog doba, Celsusova biblioteka i pozorište u Efesu, koje može primiti 25.000 gledalaca, blistaju medju ostalima i savrseni su podsjetnici na to doba.

Svake godine drevni grad posjeti vise od 1,5 miliona ljudi i jos uvijek uspijeva da ih zadivi.

 

6- Kapadokija

Kapadokija je naziv istorijske regije u Srednjoj Anadoliji i gotovo je sinonim za ocaravajući krajolik „bajlinskih dimnjaka“ nastalih vulkanskom aktivnoscu. Naziv regije potice iz perzijskog, što se može prevesti kao „Zemlja prekrasnih konja“ (Kappa Tuchia). Regija se moze smatrati muzejom na otvorenom jer je puna crkava, kuca, pa cak i gradova uklesanih u stijene koje identificiraju regiju. Kapadokija je neverovatno popularna medju milionima turista svake godine. Obilazak balonom na vruci zrak jedna je od najpopularnijih i najljepsih aktivnosti kojima se moze prisustvovati zbog velicanstvenog pogleda iz pticije perspektive koji vam se pruza, dok polako istrazujete magicni teren.

 

7- Crvena kula

Kula u obliku osmougla nalazi se u luci Alanje i predstavlja definitivni simbol Alanje. Kula je izgradjena u 13. vijeku po naredbi Alaeddina Keykubata I i predstavlja savrsen primjer odbrambenog objekta. Za kulu se tvrdi da moze da primi 2000 vojnika. Ime kule potice od crvenog kamenja kojim su izgradjeni gornji spratovi kule. Ponosni simbol Alanje, Crvena kula, jednom je cak bila odstampana na novcanici koja vise nije u opticaju. Iako vise nije na vrijednoj novcanici, sama kula ima vrijednost u oku posjetitelja, ali i stanovnika kraja na kojem se nalazi. Ovo je pozitivno uticalo na konacnu vrijednost nekretnina koje se prodaju u Alanji. Takodjer, treba imati na umu da je kula otvorena za posetu 1979. godine, a prvi sprat je pretvoren u Etnografski muzej Alanje. To dokazuje da je nakon skoro 50 godina, toranj i dalje jedna od glavnih atrakcija u Alanji i da jos uvijek ima cvatuci uticaj u regiji.

 

8- Princevska ostrva (Adalar)

Tokom istorije ostrva su imala nekoliko imena, medju kojima je najzastupljenije „Princevska ostrva“ koja se obicno koriste u zapadnim izvorima. Tvrdi se da su ostrva dobila ime po plemicima, princevima, vjerskim licnostima prognanim ovdje. Prema nekim izvorima, posto je vizantijski car Justinus II narucio palatu i manastir na Bujukadi 567. godine, ostrva su nazvana „Princevska ostrva“. Tek 1820-ih godina na ostrvima imamo izgradjene i druge gradjevine osim skola, crkava i samostana. Izgradnja vila pocela je da se odvija tek nakon 1850-ih, a na prijelazu iz 20. stoljeca postaje sve cesca gradnja u stilu art nouveau koja se uklapa u domaci arhitektonski stil otoka. Glavni arhitektonski stil otockih visespratnih vila, kuca sa terasama s velikim vrtovima, posebno sa drvenim ukrasima u stilu art nouveau, glavne su znacajke arhitektonskog stila otoka.

Danas Adalar ugoscuje lokalno stanovnistvo keje cini oko 10-20 hiljada ljudi, a ljeti dnevnu populaciju od preko 100.000 ljudi. Uz cesta putovanja trajektom, sve veci broj dnevnih posjetitelja, ostrva su nevjerovatno popularna destinacija za sve, a posebno za ljude u Istanbulu. Iako otoci mogu biti pretrpani, ipak uspijevaju da reflektuju svjetlost iz ostataka proslog vremena.

 

9- Palata Topkapı

Gradnja palate je pocela 1460. godine u narednim godinama osvajanja Istanbula, a zavrsena je 1478. Palata je prvobitno izgradjena na povrsini od 700.000 kvadratnih metara na nekadasnjem vizantijskom imanju u palati u Sarajburnuu. okrug koji se nalazi na rubu poluostrva Istanbul.

Od prvog dana svog zaceca palata je dobila i zadrzala najveci znacaj kao sjediste Osmanskog carstva i njegove dinastije. Palata koja je nekada bila zvanicna rezidencija Otomanskog carstva smanjila se u broju stanovnika kada su se sultani preselili u druge palate. Medjutim, kontinuirani boravak drzavnih sluzbenika u palati odrzavao je palatu relevantnom i vaznom tokom istorije.

1924. godine, nakon manjih popravki, palata je otvorila svoja vrata posjetiteljima kao muzej. Danas se palata prostire na 80.000 kvadratnih metara i dom je neprocjenjivih dijelova istorije, ukljucujući svete relikvije islama.

 

10- Alaçatı

Nazvan “Agrilija” u helenisticko doba, grad je nastao pod osmanlijskom vlascu u 14. vijeku. Kada je stigao 17. vijek, grcki radnici su dovedeni u Alacati sa obliznjih ostrva radi isusivanja mocvare u regionu. Kada se mocvara isusila, grckim radnicima je dozvoljeno da grade i nasele se u gradu kilometar udaljenom od luke koja je iznjedrila Alacati. Grcko i tursko stanovnistvo je saradjivalo i zajedno su razvijali region. Vinogradarstvo i kamene kuće tipicne za ovu regiju lijepi su podsjetnik na to doba.

Alaçatı je vjerovatno jos uvijek najpopularniji grad Izmira. Poznat po vinogradima, vjetrenjacama, bogatoj fauni, vjetrovitim obalama i kamenim kucama, ovaj grad je lak izbor za sve koji traze mediteranski bijeg. Medjutim, ovaj bijeg moze biti skup jer su nekretnine za prodaju u Izmiru, a posebno u regiji, uvijek bile veoma trazene. Grad je dom Alacati Herb Festivala na kojem svi ucesnici sakupljaju, kuhaju i sade bilje specificno za regiju. Alacati je vjetrovit skoro 360 dana u godini. Ovaj nevjerovatan kvalitet grada i njegovih plavih obala ucinio je Alacati i rajem za surfanje na dasci i zmajem.

Budite u Toku sa Najnovijim Trzisnım Trendovima i Mogucnostima u Turskoj!
Pridruzite Se Nasoj mrezı

Budite u Toku sa Najnovijim Trzisnım Trendovima i Mogucnostima u Turskoj!

Ukupno Pretplacenıh e-maıla 30.000+

Loading...