TAPU: Jedan od Prvih Dokumenata Kojim Zapocınjete Novo Putovanje i Udoban Zivot u Turskoj

TAPU: TAPU je dokument koji potvrđuje da ste vlasnik nekretnine. To je također jedna od prvih turskih rijecı koje nauce stranaci koji razmišljaju o kupovini nekretnine u Turskoj. Osim posjedovanja imovine, posjedovanje nekretnine u Turskoj ima potencijalnu korist radi sticanja Turskog državljanstva. Prema Zakonu o Turskom državljanstvu objavljenom 18.09.2018. investitori bi trebali kupiti nekretninu po cijeni od 250.000 dolara ili više da bi se kvalifikovali za tursko državljanstvo putem ulaganja.

TAPU je jedan od prvih dosijea koji je potrebno izdati da biste započeli svoje putovanje i život u Turskoj. Iako se TAPU općenito daje vlasniku imovine, također je moguće imati zajednički dokument koji službeno potvrđuje zajedničko vlasništvo nad imovinom. Također je vrlo važno napomenuti da iznajmljivači nekretnine ne mogu imati TAPU bez obzira koliko dugo može trajati period zakupa. TAPU može steći samo vlasnik(ci) te imovine.

Pogledajmo bliže TAPU i odgovorimo na često postavljana pitanja o njemu.

Koje su vrste vlasničkog lista?

Postoje tri različite vrste vlasničkih listova: isprave o zajedničkoj simovini, isprave o vlasništvu nad imovinom i tapije o zajedničkom vlasništvu.

Mogu li dobiti svoj TAPU tokom faze izgradnje nekretnine?

Da, možete imati svoj TAPU paralelno sa procesom izgradnje. Ovo vam takođe daje priliku da kupite udio u projektu koji je u toku.

Da li trebam platiti punu cijenu nekretnine da bih stekao TAPU te imovine?

Iako se u idealnom slučaju TAPU stječe nakon što se plati puna cijena, također je uobičajena praksa da se TAPU dobije samo plaćanjem potrebnog učešća ako je to potrebno i ako su se kupac i prodavac složili da to učine.

Mogu li dobiti novi TAPU ako ga izgubim?

Apsolutno! Novi TAPU možete dobiti samo tako što ćete posjetiti zemljišnoknjižnu i katastarsku kancelariju i platiti mali iznos za dokument.

Da li je dovoljno samo kupiti nekretninu za podnošenje zahtjeva za tursko državljanstvo?

Da. Ako je vrijednost imovine 250 hiljada dolara ili više, stiečete pravo na Tursko državljanstvo putem ulaganja.

Mogu li kupiti više nekretnina da bih dobio tursko državljanstvo?

Da, ako je ukupna vrijednost više nekretnina 250 hiljada dolara ili više, možete podnijeti zahtjev za Tursko državljanstvo.

Kako mogu biti siguran da je moj TAPU dokument ispravan?

U zemljišnoknjižnom i katastarskom uredu uvijek možete provjeriti validnost vašeg TAPU-a.

Može li bilo koji strani državljanin kupiti nekretninu u bilo kojem dijelu Turske?

Gotovo svi građani bilo koje strane zemlje mogu kupiti nekretninu koja se prodaje u Izmiru, Turska . Međutim, mogu postojati neka ograničenja ovisno o vašoj nacionalnosti.

Koji dokumenti su mi potrebni da bih dobio svoj TAPU?

Potrebno je da dostavite samo originalni pasoš i 2 biometrijske fotografije. Za ostatak procesa, Realtor Turkey će vam rado pomoći da dobijete vaš TAPU i započnete uzbudljiv i nezaboravan život u Turskoj.

Trebam li platiti bilo kakve naknade da bih dobio svoj TAPU?

Da, zemljišnoknjižnom i katastarskom uredu ste dužni platiti 4% od ukupne cijene nekretnine kao porez.

 

Sada, da vidimo kako TAPU izgleda i koje su informacije o njemu,

1 – İLİ / POKRAJINA

Ovaj dio pokazuje u kojem se gradu nalazi nekretnina. Na primjer, on će označiti „Antalya“ ako ste kupili nekretninu za prodaju u Antaliji.

2 – İLÇESİ / GRAD

Ovaj dio pokazuje u kojem se gradu nalazi nekretnina.

3 – MAHALLESİ / NASELJE

Ovaj dio označava naselje u kojem se nekretnina nalazi. U nekim slučajevima ovaj dio može ostati prazan ovisno o lokaciji.

 4 – KÖYÜ / SELO

Ovaj odjeljak pruža detaljnije informacije o lokaciji nekretnine.

5 – SOKAĞI /IME ULICE

Ovaj dio označava ulicu ukojoj se nekretnina nalazi.

6 – MEVKİİ / LOKACIJA

Dodatne informacije o mjestu nekretnine. Što u nekim slučajevima može ostati prazno, ovisno o lokaciji.

7 – PAFTA br. / MAPA br.

Jedna od najkritičnijih sekcija TAPU-a. Ovaj dio pokazuje gdje se tačno nalazi nekretnina prema urbanističkom planu.

8 – ADA br. / BLOK br.

Ovo je broj bloka vaše imovine.

9 – PARSELA br. / PARCELA br.

Ovo je posljednji i najspecifičniji detalj nekretnine: broj parcele nekretnine u urbanističkom planu.

10 – NİTELİĞİ / KARAKTERISTIKE

Opis nekretnine. Kao što su „zgrada“, „zemljište“ itd.

11 – FOTOĞRAF / SLIKA

Dio za fotografiju vlasnika/suvlasnika nekretnine.

12 – YÜZÖLÇÜMÜ / POVRSINA

Tačna površina imovine.

13 – ha / HEKTARA

Koliko hektara ima imanje.

(1 hektar = 10.000 m2 ili približno 2.471 hektara.)

14 – m2 / KVADRATNIH METARA

Mjera površine imovine u kvadratnim metrima. (1 m2 = 10,7 kvadratnih stopa)

15 – dm2 / DECIMETAR KVADRAT

Mjera površine sredstva u dekametarskim kvadratima. (1 dm2 = 0,01 m2)

16 – SINIRI / GRANICE

Ovaj dio ukazuje na točne granice nekretnine. Ovo može odobriti službenik za premjer zemljišta ovlašten od strane Ureda za zemljišne knjige i katastar.

Ova informacija dokazuje da imate legalni TAPU nakon kupovine vaše nove nekretnine u Turskoj. Dokumentom je službeno odobrena kupovina i novo vlasništvo nad nekretninama od strane Zemljišno-katastarske službe.

Odmah ćete osjetiti gostoprimstvo turskih građana, imati priliku da istražite prekrasne znamenitosti, posjetite bogate muzeje, beskrajne plaže, netaknutu prirodu i nađete užitak u različitim tipovima klime koje istovremeno postoje i vladaju u sedam različitih geografskih regija Turske.

Nakon što nabavite TAPU po cijeni od $250k ili više; vi, vaš partner i vaša djeca ispunjavate uslove za podnošenje zahtjeva za Tursko državljanstvo. Proces podnošenja zahtjeva za Tursko državljanstvo može potrajati 3 do 6 mjeseci do okoncanja. Kada vaš zahtjev za državljanstvo bude završen i odobren, možete početi koristiti svaki aspekt statusa Turskog državljanstva. Možete se prijaviti za posao u bilo kojoj kompaniji, čak i započeti uvozno-izvozno trgovinsko poslovanje između zemalja i putovati u više od 111 zemalja. Nakon 3 godine vlasništva moguća je i prodaja vaše nekretnine. Zahvaljujući rastućoj ekonomiji i rastućem sektoru nekretnina u Turskoj, također ćete imati priliku da vratite profit od vaše investicije. Turska vam po zakonu dozvoljava posjedovanje više pasoša i ne morate se odricati vlastitog državljanstva. Osim toga, budući da je javno obrazovanje besplatno u Turskoj, svo javno obrazovanje će biti besplatno za vas i vašu djecu. Ako zatražite penziju u Turskoj, vaš društveni i zdrav život također će vam garantovati Turska Republika.

 Jeste li spremni započeti novi život u Turskoj? Ako je odgovor potvrdan, naš iskusni tim profesionalaca spreman je odgovoriti na sve vaše zahtjeve prije i nakon prodaje i spreman pomoći da se osigura sigurna i isplativa investicija.

Naš moto 'naš tim je vaš tim' će vam se dokazati na svakom koraku stıcanja TAPU-a i pomoci da započnete bolji život u Turskoj koja je sigurna i kulturno bogata zemlja sa prekrasnom prirodom. Zemlja za one koji žele započeti novo putovanje sa svojim najmilijima. Želimo vam sve najbolje u vašoj odluci i želimo vam puno sreće na vašem novom putu!

Budite u Toku sa Najnovijim Trzisnım Trendovima i Mogucnostima u Turskoj!
Pridruzite Se Nasoj mrezı

Budite u Toku sa Najnovijim Trzisnım Trendovima i Mogucnostima u Turskoj!

Ukupno Pretplacenıh e-maıla 30.000+

Loading...