Šta Donosi Novi Javni Mandat o Ograničenjima u Vezi s COVID-19?

Turska prelazi u novu fazu normalizacije od mjera pandemije COVID-19. Nove mjere nedavno je najavio i sam Ministar zdravlja Fahrettin Koca 3. marta 2022. godine, a zvanične su od 4. marta 2022. godine.

Prema mjerama koje se nazivaju „ispravni koraci“ u pravom smjeru, ljudi više ne moraju nositi maske vani i na otvorenom prostoru . Što se tiče zatvorenog prostora, maske neće biti potrebne ni u zatvorenom prostoru ako se na istom može održavati dovoljna ventilacija i socijalno distanciranje. Još jedan oblik popustanja mjera je odustajanje od obaveznog posjedovanja HES/QR koda. Od sada, nijedna institucija ili kompanija neće tražiti HES/QR kod koji smo generirali pomoću službene aplikacije Ministarstva zdravlja Turske prilikom ulaska u zemlju.

U novom javnom mandatu također se navodi da ako nemate simptome virusa, više ne morate da dajete PCR test. Novi mandat takođe razjašnjava najiščekivanije pitanje koje imaju porodice. Od sada, škole se neće zatvarati niti obustavljati nastavu ako se dogode 2 pozitivna slučaja. Sada će biti dovoljno da se ucenici pozitivni na kovid samoizoliraju.

Prema Ministarstvu zdravlja, ovaj set novih pravila predstavlja posljednju fazu vraćanja u normalu. Covid napor sada je zvanično ustupio mjesto ličnim mjerama, a ne javnim mjerama koje se sprovode po mandatima.

Hajde da jasnije pogledamo šta nedavni javni mandat mijenja u našim životima:

Maske

  • Maske neće biti potrebne na otvorenom
  • Maske neće biti potrebne u zatvorenom prostoru ako se može održavati potrebna socijalna distanca i ventilacija
  • Maske će biti potrebne na mjestima gdje se ne mogu pridržavati mjera socijalnog distanciranja. Ova mjesta uključuju javne prostore kao što su bioskopi, pozorišta, kao i javni i međugradski prevoz kao što su autobusi, vozovi, avioni, trajekti itd.

Obustavljena obaveza ızdavanja HES koda

Ni od koga se neće tražiti HES QR kod,bilo pri ulasku u tržne centre, pozorišta, bioskope ili javni prevoz.

PCR testovi

Ni od koga se neće tražiti PCR test za putovanje avionom osim ako osoba ne pokazuje simptome

Po ulasku u Tursku

Karantinske mjere neće biti potrebne za osobe koje imaju 2 doze vakcine od Svjetske zdravstvene organizacije ili vakcine odobrene od strane turske vlade.

Djeci mlađoj od 12 godina neće se tražiti PCR test ili potvrda o vakcinaciji.

Budite u Toku sa Najnovijim Trzisnım Trendovima i Mogucnostima u Turskoj!
Pridruzite Se Nasoj mrezı

Budite u Toku sa Najnovijim Trzisnım Trendovima i Mogucnostima u Turskoj!

Ukupno Pretplacenıh e-maıla 30.000+

Loading...