Putovanje po Vrhunskim Destinacijama Izmira

Kemeraltı Bazaar

Istorijski bazar jedno je od najstarijih i najvažnijih pijaca u Izmiru. Iako je broj starih, mističnih i kupolastih radnji smanjen, i dalje je živahno svaki dan u sedmici sa kafićima, kinima, modernim poslovnim centrima i ulicama u kojima možete kupovati gotovo sve. U ovom starom bazaru koji se sastoji od zatvorenih i otvorenih radnji sasvim je moguće pronaći gotovo sve od stolarije, pločica, ćilima, tepiha, kože i sličnih proizvoda turske radinosti. Prisustvo tako uzurbanog i historijskog mjesta u gradu je također značajno doprinijelo vrijednosti nekretnina u Izmiru. Bazar se širi od centra grada zvanog Konak do gradskog trga i bukvalno je granica avenija zvanih Esrefpaša i Fevzipaša.

Iako vrlo ograničena, regija je započela svoje prve trgovačke operacije u 13. stoljeću zahvaljujući tome što je uspostavljena u blizini prirodno zaštićenog pristaništa. Međutim, region i bazar su doživjeli najveću ekspanziju u 17. vijeku pretvarajući Kemeralti u važan trgovački centar. Kemeralti je bio dolazna tačka robe i proizvoda koji su tekli iz unutrašnje Anadolije i nazad nakon što su se ovdje trgovali, a neke su pohranjene u gostionicama kasnije za izvoz. Budući da su trgovinske regije kontaktne tačke sa ostatkom svijeta, važno je koristiti ih kao izlog. Dakle, upravo je to učinilo Osmansko carstvo. Osmatračnica, zgrada suda, gradska vijećnica, vojna kasarna bili su među objektima koji su posjetiteljima nagovještavali slavu carstva.

 

Kordon

Kordon je jedno od kultnih mjesta Izmira koje upoznaje ljude sa Egejskim morem. Spada u vrh najpoznatijih i najposjećenijih mjesta u gradu. Poznato mjesto funkcionira i kao mjesto okupljanja većine građana koji žive u Izmiru. Mjesto je lako prepoznatljivo bez obzira da li živite u Izmiru ili ne. Dakle, tačno je reći da je spot stekao nacionalno ime i slava ovog mesta širi granice grada. Spot je u Alsancaku i postoji kombinacija razloga koji tjeraju ljude na ovo područje, a najvažniji među njima je područje koje kombinuje zeleno i plavo na spektakularan način! Široka linija zelenih parkova upotpunjena je dubokim plavim morem i to privlači ljude u ovo područje poput magneta. Ljepotu ovog kraja upotpunjuje i postojanje kafića i restorana pogodnih za upoznavanje sa domaćom kuhinjom.

Naravno, Kordon nije samo lijepo mjesto vrijedno posjete. Mjesto ima simboličnu vrijednost za građane Izmira, kao i najvrednije imovine Izmirske nekretnine. Područje jeste i uvijek je bilo dodirna tačka različitih kultura i bilo je važno istorijsko mjesto posebno u 20. vijeku kada su se nalazile trgovačke kompanije, banke i strane ambasade. Danas ovo područje funkcioniše i kao glavna arterija i uvodi ljude u druge dijelove grada. Jednom kada ljudi krenu svojim koracima na Kordon, velika je vjerovatnoća da će nastaviti posjećivati ​​druga mjesta ovog grada, a mi se iskreno nadamo da ćete i vı!

 

Kuća Djevice Marije

Prema hrišćanskom pravoslavlju, Bogorodica je umrla u Jerusalimu u 63. godini i sahranjena je u Getesemaniju. Međutim, postoji i suprotno vjerovanje i mišljenje koje je ukorijenjeno još u Efeskom saboru održanom 431. godine. Ovo suprotno mišljenje sugerira da je Djevica Marija bila u Efezu sa Svetim Jeanom i da je živjela ovdje u kući sve dok nije umrla u 44. toj godini. Iako mnogi izvori napisani u 5. stoljeću navode da je Djevica Marija živjela u Efezu, lokacija kuće i groba Djevice Marije u suštini je izostavljena u mraku. Kuća Djevice Marije mogla je biti zaboravljena i izgubljena u ruševinama da se više nikada neće naći. Međutim, otkriveno je zahvaljujući jednoj važnoj ličnosti po imenu Catherine Emmerich (1774-1823) i navodno vizijama koje je vidjela koje su dovele do otkrića Kuće Djevice Marije. Tvrdi se da su njemački sveštenici, koji je takođe hendikepirana osoba, videli vizije što je kasnije dokumentovano u biografiji pod nazivom Život Blažene Djevice Marije. Emmerich je bio prikovan za krevet više od dvanaest godina i nikada nije vidio Efes. Međutim, tvrdi se da je uspjela detaljno opisati to područje i da su upravo njene vizije dovele do otkrića Kuće Djevice Marije.

Godine 1891. prvosveštenik lazarista Eugene Poulin i pop Jung sproveli su ekspediciono istraživanje na brdima oko antičkog grada Epeheza. Kao rezultat ovih ekspedicija otkrili su ruševine kuće koja tačno odgovara opisima. Ruševine kuće pronađene su na 420 metara nadmorske visine na Bülbül Dağı (planini slavuj). Ruševine su imale takvu sličnost sa prikazima da su sveštenici iznenadili. Iako je opisana kao „kuća“, građevina je zapravo kapela izgrađena kao križ. Zidovi kapele odgovaraju arhitektonskim stilovima 6.-7. Međutim, nije lako utvrditi kada je sagrađena jer se oko kapele nalaze rimske građevine i mozaici koji datiraju iz 1. stoljeća, a u blizini nisu pronađeni „grobovi“.

Danas, osim što je otvorena za svakodnevne posjete, Kuća Djevice Marije održava godišnji ritual koji je značajan za grčke pravoslavce. Ritual se održava svake godine 15. avgusta na dan za koji se veruje da je Devica Marija umrla. Također, od 1985. godine prve nedjelje u oktobru održava se još jedan ritual u znak sjećanja na godišnjicu Prvog sabora u Efesu koji je održan 431. godine.

 

Karaburun

Karaburun je područje koje se nalazi na zapadnoj strani Izmirskog zaljeva i područje je vjerovatno najnetaknutija regija na poluostrvu koja nosi isto ime. Karaburun je u suštini mala četvrt izgrađena na stijenama koja ima beskrajne obale na svom zapadu. Region je poznat po ličnosti koja je ovde živela između 14. i 15. veka: Börklüce Mustafa, sledbenik uticajnog mistika po imenu Sheikh Bedrettin. Sela u regionu ne sadrže takve artefakte, ali imaju najčistije more i najčistije obale sa najboljim primjerima tradicionalnih nekretnina u Izmiru. Ako ste zainteresovani za ronjenje, Karaburun bi trebao biti vaše mjesto za to u Izmiru. Iako nije toliko popularan kao Alaçatı, Karaburun je takođe veoma pogodan za jedrenje na dasci i ima stalno vetrovito vreme. U regiji se nalazi 106 kilometara dug krivudavi put koji vodi do Izmira i ugošćuje spektakularne uvale. Iako kratak, samo ovaj podvig čini putovanje nezaboravnim. Karaburun poziva sve koji su željni putovanja ili kampovanja na mirnim, nedovoljno poznatim mjestima ugniježđenim u čistoj prirodi.

 

Istorijski centar grada Çeşme

Stara naselja povijesne gradske jezgre značajno su zaštićena i mogu se u cijelosti posjetiti i danas. Ako prođete kroz uske ulice i male kuće kako biste došli do mora, možete vidjeti karavan-saru Öküz Mehmet Paşa. Stara građevina datira iz 1528. godine i danas služi kao hotel koji nudi utočište u vrućim danima ljeta sa svojim hladnim unutrašnjim dvorištem. Zamak Çeşme koji je sagrađen 1508. godine nalazi se odmah iza karavansarija. Dvorac je doživio brojne popravke, ali je i dalje visok, a ispred njega se nalazi spomenik u spomen na one koji su izgubili živote u pomorskim bitkama, Česmanskoj bici 1770. godine.

Grčko ostrvo Hios nalazi se preko puta Češmea, toliko blizu da se vidi golim okom. U luci Çeşme nalaze se brojni brodovi i trajekti koji plove do i od ostrva, kao i drugih zemalja na Mediteranu: Grčke, Italije, Krita itd. Češme služi kao ulaz za turiste koji dobijaju ove čamce i brodove za krstarenje. Male kuće sada deluju kao privatni hoteli i nude priliku da lutate uskim ulicama uz lagani užitak i ukus koji će sigurno trajati.

 

Drevni grad Efez

Kraljevski grad Efes (Efes) osnovan prije više od 6000 godina. Grad je stoljećima bio aktivno naselje od helenističke ere do vladavine Rimskog, Bizentskog i Osmanskog carstva. Grad predstavlja vrhunac besprijekornog gradskog planiranja i još danas obasjava urbano planiranje najpoželjnijih četvrti grada u kojima se nalaze najvrjednije nekretnine u Izmiru. Obalni grad Efes je neizbježno postao i važan centar trgovine, kulture, ali i religije. Grad je stoljećima djelovao kao trgovački centar, važan lučki grad, pravo naselje generacijama i mjesto hodočašća kršćanstva.

Grad za koji se pričalo da su ga osnovale žene ratnice Amazonki navodno je dobio ime po Apasasu, gradu Arzawa civilizacije koji je vladao u Anadoliji od 15. do 12. stoljeća prije Krista. Iako nema dokaza o ovoj eri, regija je smatra se domom autohtonog stanovništva. Uspon i ekspanzija regiona počinje sa atinskim princom Androklosom. Osnivanje grada opisano je na pločama koje stoje na ulazu u Hadrijanov hram:

Androklos, hrabri sin atinskog kralja, želi da otkrije drugu stranu Egejskog mora. Konsultuje se sa proročištima u Apolonovom hramu u Delfima. Proročanstva proriču da će osnovati grad u koji ga vode svinja i riba. Razmišljajući o ovom proročanstvu, Andronik isplovljava u Egejsko more. Kada stignu do malog zaljeva na rijeci Kaystros (Tr. Küçük Menderes) odlučuju da izađu na obalu. Zapale vatru i počnu kuhati ribu koju su donijeli. Nakon kratkog vremena iz grmlja izlazi divlja svinja koja uzima ribe i bježi. Konačno, proročanstvo se ispunilo da se uspostavi grad Efez.

Budite u Toku sa Najnovijim Trzisnım Trendovima i Mogucnostima u Turskoj!
Pridruzite Se Nasoj mrezı

Budite u Toku sa Najnovijim Trzisnım Trendovima i Mogucnostima u Turskoj!

Ukupno Pretplacenıh e-maıla 30.000+

Loading...