Obavezno Osiguranje od Zemljotresa i Osiguranje Imovine u Turskoj

Razorni rezultati zemljotresa u Turskoj 17. avgusta 1999. upozorili su i oblikovali tursko javno mnijenje o stvarnosti potresa i prirodnih katastrofa općenito. Obavezna polisa osiguranja od potresa bila je među mjerama predostrožnosti koje su poduzete kako bi se spriječila opasnost od potresa i da se nikada ne doživi takav udarac od ove prirodne katastrofe.

Ubrzo nakon zemljotresa 1999. godine, osnovan je Turski fond za osiguranje imovine u Turskoj od katastrofa (DASK), a 2000. godine izdala je prva polisa osiguranja od strane ove institucije. Danas je više od 59 % svih kvalifikovanih nekretnina pod zaštitom ove polise osiguranja. Naravno, sve ovo ima dobar razlog. Iako je obavezno, osiguranje vaše imovine kod DASK-a čini i druge aspekte života ili stjecanja nekretnine zgodnim. Bez DASK-a vam neće biti odobren kredit za kupovinu nekretnine i nećete se moći registrovati za komunalne usluge neophodne za vaš život, kao što su pretplata za struju ili prirodni plin u vašem prebivalištu. 

Šta je DASK?

DASK (tur. Doğal Afet Sigortalar Kurumu) ili turski fond za osiguranje od katastrofa je turska javna institucija koja je razvila obavezno osiguranje od zemljotresa koje se još uvijek izdaje u Turskoj. Iako je DASK naziv institucije, generalno se koristi za označavanje obaveznog osiguranja od zemljotresa koje izdaje ova institucija (Primjer: Da li ova nekretnina ima DASK?).

Šta je obavezno osiguranje od zemljotresa u Turskoj?

CEI je vrsta obaveznog osiguranja koju je razvio Turski fond za osiguranje od katastrofa 1999. za pokrivanje materijalne štete uzrokovane zemljotresom ili štetama uzrokovanim direktnim posljedicama zemljotresa. Na primjer, ako je materijalna šteta uzrokovana cunamijem, klizištima ili požarima koji su izazvani zemljotresom, štete su također obuhvaćene ovim osiguranjem. CEI se izdaje na 1 godinu i mora se obnavljati svake godine.

Koje nekretnine u Turskoj su pokrivene obaveznim osiguranjem od zemljotresa?

Svaka imovina koja se nalazi unutar granica opštine i ima status „rezidencije“ je obuhvaćena CEI. Zgrade koje se koriste u komercijalne svrhe kao što su kancelarije, tržni centri itd. nisu pokrivene od strane izvršnog direktora. Međutim, ako se firma ili kancelarija nalazi u nekretnini koja takođe ima stambene dijelove, onda je CEI obavezan za vlasnike preduzeća. Takođe, objekti koji su u izgradnji i objekti koji su izgrađeni u suprotnosti sa građevinskim propisima nisu obuhvaćeni CEI.

Kako steći obavezno osiguranje od zemljotresa u Turskoj?

CEI se lako može dobiti od gotovo svake privatne osiguravajuće agencije koja posluje u Turskoj. Turski fond za osiguranje od katastrofe ovlastio je mnogo ovih privatnih agencija koje su funkcionalne za široko usvajanje ovog osiguranja. Polisa osiguranja se može nabaviti online, preko ureda agencije ili u bilo kojoj poslovnici banke. Za ažuriranu listu ovlaštenih agencija možete posjetiti zvaničnu DASK web stranicu: https://dask.gov.tr/tr/acenteler. The following information & documents must be provided in order to obtain the Compulsory Earthquake Insurance in Turkey;

Vlasnik nekretnine:

  • Ime
  • Adresa
  • Telefonski broj
  • Broj državljanstva
  • Poreski broj (za pravne subjekte)

Nekretnine:

  • Puna adresa
  • Kopija vlasničkog lista
  • Godina izgradnje
  • Tip konstrukcije
  • Ukupan broj spratova
  • Status oštećenja

Stanovi:

  • Brute Area
  • Upravljanje/Upotreba 

Koja pokrića ima DASK-ovo obavezno osiguranje od zemljotresa u Turskoj?

Obavezno osiguranje od zemljotresa Turskog fonda za osiguranje od katastrofa (DASK) pokriva materijalnu štetu uzrokovanu zemljotresom ili materijalnu štetu uzrokovanu drugim prirodnim katastrofama izazvanim zemljotresom. Osigurana imovina je pod pokrićem CEI bez obzira na vrstu štete. Nije bitno da li je djelomično ili potpuno oštećeno zemljotresom ili direktnim posljedicama zemljotresa.

Materijalna šteta se nadoknađuje gotovinskim isplatama i svake godine Turski fond za osiguranje od katastrofa objavljuje maksimalnu kvotu naknade za tu godinu. U 2022. godini maksimalni iznos naknade koji se može isplatiti je 320.000 TL.

Indirektni materijalni gubici kao što su gubitak imovinskog prihoda, gubitak dobiti, oštećenje vašeg tijela i zdravlja, te prekid poslovanja nisu pod pokrićem CEI. Također, bilo kakvu štetu veću od ovog iznosa institucija neće pokriti. Zbog toga ljudi koji traže potpuno ili barem opsežnije pokriće za svoju imovinu imaju tendenciju da stječu osiguranje imovine u Turskoj u kombinaciji s osiguranjem od potresa..

Šta je osiguranje imovine u Turskoj?

Osiguranje imovine u Turskoj je vrsta polise koja ima za cilj da zaštiti vašu imovinu i materijale u toj imovini od neočekivanih faktora. Ovi faktori mogu biti uzrokovani prirodnim uzrocima kao što su poplave, zemljotresi, klizišta i drugim ljudima kao što su krađe, vandalizam itd. Iako osiguranje imovine pokriva i štete od prirodnih katastrofa, njegovo pokriće je sveobuhvatnije. Osim toga, osiguranje imovine u Turskoj nije polisa obaveznog osiguranja kao DASK. U poređenju sa DASK-om, polisa osiguranja imovine u Turskoj pokriva širi dio rizika i može se fleksibilnije mijenjati ovisno o vašim potrebama.

Koje su vrste osiguranja imovine u Turskoj?

Osiguranje imovine u Turskoj nije službeno kategorizirano pod određenim odjeljcima i može varirati ovisno o osiguravajućim agencijama s kojima radite. Međutim, također se sa sigurnošću moze reći da osiguranje imovine otprilike spada u 3 glavne kategorije: glavno osiguranje kuće, osiguranje kuće za iznajmljivanje i osiguranje poslovanja/radnog mjesta. Ova osiguranja imovine će manje-više pokriti gubitke uzrokovane prirodnim uzrokom, neprirodnim uzrocima i nezgodama. Krađa, poplava, curenje plina, gubitak profita zbog nestanka struje, pa čak i nesreće uzrokovane nestašnošću mogu se sveobuhvatno dodati. Osiguranja imovine mogu se lako prilagoditi ovisno o potrebama i rezultirat će različitim ponudama različitih agencija.

Koje su razlike između obaveznog osiguranja od zemljotresa (od strane DASK-a) i osiguranja imovine u Turskoj?

Osnovna razlika između ove dvije vrste polisa osiguranja očito leži u tome što je CEI obavezno, a osiguranje imovine nije. Također, CEI može pokriti samo štete koje su nanijeli zemljotresi ili su direktno povezani sa njima. Osim toga, postoji maksimalni iznos pokrića CEI-a o kojem odlučuje Turski fond za osiguranje od katastrofa (DASK). Ako posjedujete nekretninu čija je vrijednost veća od ovog maksimalnog iznosa, morate pribaviti osiguranje imovine kako biste osigurali i vrijednost izostavljenu u osiguranju od zemljotresa.

Nepotrebno je reći da osiguranje imovine i osiguranje od zemljotresa pokrivaju štete uzrokovane potresima, ali osiguranje imovine u Turskoj ima mnogo širu pokrivenost. Manje-više, sve, od vašeg namještaja do vašeg izgubljenog profita, bez obzira na prirodu štete (prouzročene ljudskim ili prirodnim) faktorom, može biti uključeno u vašu polisu osiguranja imovine. Međutim, to očito nije slučaj za obavezno osiguranje od potresa.

Budite u Toku sa Najnovijim Trzisnım Trendovima i Mogucnostima u Turskoj!
Pridruzite Se Nasoj mrezı

Budite u Toku sa Najnovijim Trzisnım Trendovima i Mogucnostima u Turskoj!

Ukupno Pretplacenıh e-maıla 30.000+

Loading...