Najatraktivnije Lokacije Koje Svako Treba Posjetiti u Antaliji!

STARI GRAD ANTALIJE

Kaleiçi se nalazi unutar granica Muratpaše, jednog od pet popularnih okruga Antalije. Uske uličice Kaleiçija, gdje ćete se osećati kao da ste na putovanju u prošlost, odvešće vas u davna vremena. Mediteranski okrug bio je domaćin mnogim civilizacijama. Ponekad je to bio dom za gusare i poznat kao gusarska luka.

Da bismo razumjeli istoriju Kaleiçija, trebalo bi da provjerimo istoriju i lijepe primjere nekretnina u Antaliji. Antalija se nalazila na granicama regije Drevne Pamfilije. Osnovao ga je Attalos i nosio je ime Attaleia. Kaleiçi je počeo brzo da raste unutar osvajanja Carstva Bergama. Pirati su preuzeli kontrolu na neko vrijeme nakon kolapsa Pergamonskog carstva, pa je to postalo sjajno naselje kada je Rimsko carstvo preuzelo grad.

Tokom rimskog perioda, historijske zidine su proširene, a ubrzanjem trgovine, Attaleia je postala jedna od najvažnijih luka Mediterana. Hadrijan, jedan od najvažnijih vladara Rimskog carstva, posjetio je Ataliju. Hadrijanova kapija, jedna od najvrijednijih građevina današnjeg grada, kruniše Kaleiçi kao najveći dokaz posete tog dana.

U osmanskom periodu, Antalija, koja je ranije bila vezana za Anadolsku državu, je također kratko vrijeme funkcionisala kao prinčevski sandžak gdje su se osmanski prinčevi školovali na ovom mjestu prije nego što bi dobili priliku da pokušaju da postanu sultani.

U Kaleiçiju ima oko 3000 objekata, koji je postao veličanstven sa današnjim renoviranjem ızdanjima, a neki od objekata se čak svakodnevno koriste kao prostorije u Antaliji od strane nekih zvaničnih institucija. Okrug Kaleiçi, koji je proglašen „Zaštićenim područjem“ 1972. godine, i unutrašnja luka Antalije, su mjesta koja moraju biti zaštićena svojom jedinstvenom teksturom. Antalya Kaleiçi, stara preko 2000 godina, jedno je od rijetkih područja koje je do danas bilo naseljeno. Tragovi koje su ostavile različite civilizacije od helenističkog perioda do Otomanskog carstva odvest će vas na jedinstveno putovanje u Kaleiçi. 

 

ANTALIJA MUZEJ

Muzej Antalije (Antalya Muzesi) je arheološki muzej u jednom od najpopularnijih odmarališta u Turskoj. Kao jedan od najvećih turskih muzeja, sadrži hiljade drevnih i praistorijskih artefakata popraćenih detaljnim objašnjenjima njihove istorije.

Muzej se nalazi zapadno od Kaleiçija, Antalya, Turska. Moderna provincija Antalija sadrži desetine i desetine helenskih, helenističkih i rimskih gradova i mjesta, kao i mnoga vrhunska arheološka nalazišta. Mnogi od najboljih artefakata sa svih ovih lokacija čine sastavni dio izvanredne zbirke Antalya muzeja.

Muzej je osnovan kao rezultat toga što su italijanski arheolozi uklonili mnoga blaga iz centra grada na kraju Prvog svetskog rata. Da se to ne bi dogodilo, sultanov savjetnik prijavio se da bude dobrovoljni kustos antikviteta, a ovaj je prvi osnovao Muzej Antalije kako bi pokušao prikupiti i sačuvati ono što je ostalo.

Predmeti u Muzeju Antalije dolaze sa raznih lokacija širom Turske i tematski su podijeljeni u „dvorane“, od kojih se svaka odnosi na različito razdoblje. Muzej uključuje bogatstvo statua i skulptura iz rimskog perioda, od kojih je većina pronađena tokom iskopavanja obližnjih rimskih gradova kao što je Perge. Ove zapanjujuće drevne statue najpoznatiji su eksponati muzeja i zaslužni su za međunarodnu slavu. Najpoznatija od ovih statua je nesumnjivo mermerni Heraklo. 

 

KÖPRÜLÜ CANYON

Jeste li raftali u čamcu koji pluta u ledeno hladnoj vodi? Ako još niste probali, ne propustite kanjon Köprülü! Imat ćete najnevjerovatnije i najosvježavajuće iskustvo. Kanjon Köprülü je jedna od popularnih atrakcija u Antaliji i okuplja stotine turista svakog dana u toku ljeta. Rafting je najpopularnija aktivnost u kanjonu Köprülü. Osim raftinga, regiju možete istražiti i trekingom kako biste uživali u povijesnoj i prirodnoj teksturi regije. Svakako treba vidjeti kamene mostove po kojima je kanjon dobio ime. Kanjon Köprülü je također odličan ako vas zanimaju drugi sportovi kao što su jahanje, safari ili kampiranje. Rafting u ledeno hladnoj izvorskoj vodi na vrućini ljeta je prekrasno iskustvo! Köprüçay je domaćin sportova na vodi osam mjeseci u godini. Najbolja ruta za rafting je Köprüçay, gdje mnoge turističke agencije organiziraju rafting ture. Za ove ture su obezbjeđeni čamci, vesla, prsluci za spašavanje i kacige. Ruta za rafting duga 12 km sastoji se od različitih nivoa težine. U jedan rafting čamac lako stane 8-10 ljudi. Osim toga, tu su i kajak čamci koji mogu primiti dvije osobe.

 

PERGE

Perge, koji je najbliži centru Antalije, drevni grad koji je jedno od kulturnog blaga Turske. Uvršten je na Uneskovu privremenu listu svjetske baštine zahvaljujući važnosti ruševina i artefakata pronađenih u iskopinama, a pored toga što je jedno od najvećih i najvažnijih antičkih naselja koje je opstalo kao cjelina. Razlog zašto je Perge omiljeno naselje za ljubitelje istorije i umetnosti je to što je bio jedan od najvažnijih centara za proizvodnju skulptura antičkog doba. Muzej Antalije, u kojem su izložene statue otkrivene tokom iskopavanja, smatra se jednim od najbogatijih muzeja rimske skulpture na svijetu. Nakon antičkog grada, posjet Muzeju će vam dati naznake o sjaju koje je Perge nekada imao i povećat će vaše divljenje prema gradu.

Perge je proživio najsjajnije godine u rimskoj dominaciji u 2. i 3. vijeku nove ere. Većina danas viđenih građevina pripada ovom periodu. Međutim, priča o naselju je mnogo starija. Kada se ušlo u antički grad, dvije kule, koje su privukle prvu pažnju, i dalje su se divile njegovom sjaju, iako je većina njih bila porušena. Dvije kule se smatraju simbolom Pergea. Nekada je tu bila glavna kapija, koja je osiguravala ulaz u grad. Do monumentalne fontane iza kula vodi 300 metara duga ulica. Svako ko bi ušao u grad slijedio bi ovu ulicu nakon što bi prošao kroz kapiju. Saznanje da ste zakoračili na isto mjesto kao i svi koji su ovdje živjeli prije 2000 godina, uključujući Svetog Pavla, poboljšat će vaše uživanje.

 

KONYAALTI BEACH

Plaža Konyaalti, koja se proteže 7 kilometara ili više zapadno od Antalije u jugozapadnoj Turskoj, jedna je od najvažnijih turističkih atrakcija u Antaliji na obali Sredozemnog mora. Voda na plaži Konyaalti ima plavu zastavu, što znači da je bezbjedna za kupanje i da nećete morati da idete daleko da biste pronašli sve potrepštine. Plaža Konyaaltı i okolina odlikuju se nizom zabavnih rekreativnih aktivnosti koje privlače pažnju posjetitelja grada sa svih strana. Pijesak na plaži je šljunčan, a ne sitan, što pomaže da voda ostane čista. Sa planinama Beydaglari u pozadini i zelenim parkom u prvom planu, moglo bi biti lako zaboraviti da ste na gradskoj plaži kada je krajolik ovako lijep. Plaža Konyaalti ima niz sadržaja kao što su hladovina drveća, stolovi, štandovi, kafići i restorani. Dodatno, objekat obezbjeđuje iznajmljivanje suncobrana i ležaljki za plažu, kao i tuševe, toalete i druge sadržaje. Staze za šetnju oko plaže vrve su od aktivnosti, a duž obale postoji nekoliko alternativa za iznajmljivanje, uključujući električne bicikle i skutere. Osim toga, postoje brojni hoteli smješteni direktno na plaži što također pokazuje odlične primjere nekretnina u Antaliji. Ako tražite nešto osim ležanja na plaži, Konyaalti je sjajna destinacija. Možete se opustiti i sunčati uživajući u ljepoti slikovite plaže sa sitnim šljunkom, sitnim pijeskom i toplom čistom morskom vodom. Možete se baviti raznim aktivnostima na plaži i vodenim sportovima kao što su plivanje, jedrenje na dasci i tenis, paraglajding i termalni baloni. Takođe možete uživati ​​u zabavnoj atmosferi koju nude kafići na plaži Konyaalti tokom vikenda sa nastupima uživo, a gradske plesne dvorane nude koncerte uživo na otvorenom.

 

DÜDEN WATERFALL

30 kilometara duga rijeka Duden dvaput se spušta niz vodopad na izlasku iz planine Taurus. Vodopad se nalazi na obali Antalije gdje se vodopad izlijeva sa 40 metara visine u more. Gornji vodopad Düden nalazi se 15 km sjeverno od obale. Nalazi se u malom parku prirode, sa pećinom koja oduzima dah kao pozadinom. Voda rijeke Düden izvire iz izvora Kirkgözler i Pinarbasi u planinama Taurus. Dva vodotoka dolaze iz planina i spajaju se nakon nekoliko kilometara da bi postali prava rijeka Düden. Ubrzo nakon toga, voda ponovo nestaje. 14 kilometara dalje, vraća se na površinu u okrugu Kepez u Antaliji. Odatle ćete putovati još samo nekoliko kilometara do gornjeg vodopada Düden. Gornji vodopad Düden pripada okrugu Kepez u Antaliji. Ovo je jedno od najbrže rastućih oblasti koje su doprinijele novoizgrađenim nekretninama u Antaliji. Do prije nekoliko godina, na ovom području bilo je samo nekoliko polja s povrćem. U međuvremenu su izgrađena mnoga nenaseljena područja oko vodopada. Iako se oko Parka prirode Düdenbasi razvija nova četvrt, ništa od toga nije primjetno u parku. Sa svojim vrtovima čaja obraslim visokim drvećem, park je jedno od prirodnih središta Antalije. To malo šumsko područje u inače živahnoj Antaliji čini je pravom oazom prirode. Voda Düdena pada dole, tačno na 40 metara visoke litice Antalije uz more, i po drugi put, voda se spušta niz vodopad. Ovaj prirodni spektakl jedna je od najboljih atrakcija u Antaliji. Nalet vode koja pada čine da vodopad izgleda neverovatno moćno. Snaga vode koja pada vidljiva je na hladnom povjetarcu oko vodopada. Možete ga osjetiti čak i na gornjoj strani litice. Donji vodopad Düden možete vidjeti s mora u čamcu ili iz parka na gornjoj strani litica.

Budite u Toku sa Najnovijim Trzisnım Trendovima i Mogucnostima u Turskoj!
Pridruzite Se Nasoj mrezı

Budite u Toku sa Najnovijim Trzisnım Trendovima i Mogucnostima u Turskoj!

Ukupno Pretplacenıh e-maıla 30.000+

Loading...