Mogu li međunarodni investitori posjedovati posao u Turskoj?

Moguće je da međunarodni investitori posjeduju posao u Turskoj. U ovom blogu ćemo ispitati prednosti ulaganja, uslove otvaranja ureda i još mnogo toga.

Globalni investitori nastavljaju da grade budućnost sa nekretninama za prodaju u Turskoj bez usporavanja. Na mnogo načina, strancima je povoljno ulagati u Tursku. Pored domaćih investitora u Turskoj, globalni investitori također mogu posjedovati posao u Turskoj. U zavisnosti od pravnog postupka i odredbi, prema zakonu o stranim direktnim investitorima Republike Turske br. 4875, domaći i strani investitori imaju jednaka prava. Shodno tome, međunarodni investitori će moći slobodno otvarati svoje poslovanje u skladu sa zakonom, uz jednakost zakonskih obaveza i prava u Turskom trgovačkom zakonu.

Prema zakonu, međunarodni investitori u Turskoj mogu otvoriti kompanije na dva različita načina. Jedno je određeno kao samostalno, a drugo kao stvarno i legalno društvo kapitala. U svakom slučaju, strani investitori mogu postati vlasnici preduzeća. Stranci u Turskoj pružaju usluge u različitim sektorima kao što su hrana, zdravstvo, obrazovanje, savjetovanje, ljepota, kupovina i prodaja vozila. Prilikom pružanja ovih usluga, postoje neki uvjeti koji se moraju poštovati  da biste bili investitor u Turskoj. Privatna preduzeća koja su u Turskoj otvorili međunarodni investitori, koje prati Ministarstvo rada i socijalnog osiguranja u Turskoj, nakon što se pribave potrebne dozvole od javnih institucija, omogućit će procjenu ulaganja u mnogim aspektima. Na ovaj način ćete moći da nastavite svoj poslovni život sa visokim profitnim stopama kada uložite u nekretnine u Turskoj.

Samostalna preduzeća osnovana u Turskoj od strane međunarodnih investitora

Stope prihoda pojedinačnih preduzetnika koje su osnovali međunarodni investitori u Turskoj stalno rastu. Prema podacima iz 2023. godine, kapital stranih investitora po stopi od 28,4% postepeno raste. Ovo istovremeno povećava vjerovatnoću da strani investitori dođu da borave u Turskoj kako bi pronašli posao i obezbijedili zaposlenje.

 

Da biste imali međunarodno poslovanje u Turskoj, prema članu 7 regulisanog u skladu sa Zakonom br. 4817 o radnim dozvolama za strance, potrebno je da u Turskoj boravite najmanje 5 godina neprekidno. Uz dozvolu Ministarstva rada i socijalne sigurnosti, međunarodni investitori u Turskoj imat će pravo da se samozaposle. Na ovaj način svoj kapital možete uplatiti svom pojedinačnom preduzeću.

Realne i pravne dioničke kompanije osnovane od strane međunarodnih investitora

Postoje kompanije sa stvarnim i legalnim kapitalom koje su osnovali međunarodni investitori. Investitori koji ulažu u Tursku imaju pravo da osnuju kompaniju sa jednakim pravima i obavezama iz svih profesija u skladu sa Turskim trgovačkim zakonom. Pravno lice koje nema tursko državljanstvo ili je osnovano van Turske mora priložiti neke potrebne dokumente kako bi osnovalo kompaniju u Turskoj.

Globalni investitori imaju ovlaštenje da otvore kompaniju u skladu sa zakonskim odgovornostima i odredbama nakon pripreme dokumenata kako u Turskoj tako i iz svojih zemalja.

Koji su dokumenti potrebni međunarodnim investitorima da posjeduju posao u Turskoj?

  • Kompanijski ugovor
  • Kopija pasoša akcionara
  • Potvrda o djelatnosti potpisnika
  • Potpisna izjava
  • Zahtev za registraciju za potencijalni poreski broj, glavni ugovor, ugovor o zakupu,
  • Punomoć prilikom prijave za registraciju, obrazac prijave o osnivanju, kompanijski ugovor, isprava o uplati antimonopolskom tijelu, izjava o osnivanju, obrazac za registraciju privredne komore, bankovni račun, dokumenti vezani za napomene, stručni izvještaj o kapitalu.

Takvi dokumenti su potrebni prema uslovima međunarodnog poslovanja u Turskoj. Zajedno sa dokumentima možete dobiti odobrenje vaših zahtjeva u okviru zakonskih odgovornosti i odredbi. Moguće je da služite mnogim sektorima dok uspostavljate svoju investicionu budućnost.

Zašto međunarodni investitori radije osnivaju posao u Turskoj?

Broj preduzeća osnovanih od strane međunarodnih investitora raste iz dana u dan. Prema podacima, broj kompanija koje su otvorili stranci dostigao je 20.135. Ulaganje u Tursku, koje je dostiglo najviši nivo od 2010. godine, veoma je isplativa opcija. Koeficijent kapitala stranaca dostigao je 80,8%.

Ulaganje u Tursku je uvijek atraktivno i povoljno za međunarodne investitore. Pokrajine u kojima stranci poseduju kompanije u Turskoj su Istanbul, Antalija, Alanja i Mersin. Regije koje su centralne u smislu ulaganja u nekretnine, imaju visoko međunarodno tržište, imaju lak transport i povoljne u mnogim sektorima koji privlače domaće i strane investitore, postaju prioritetni investicioni centri za međunarodne investitore.

Da li je moguće da međunarodni investitori posjeduju posao u Turskoj?

 investitor mora boraviti u Turskoj 5 godina bez prekida. Osim toga, prema radnoj dozvoli dobijenoj u skladu sa Ministarstvom rada i socijalnog osiguranja, potrebno je ispuniti zakonske obaveze za samozaposlenje.

Tursko državljanstvo možete dobiti ulaganjem u nekretninu u Turskoj. Na ovaj način vam je zagarantovana budućnost posedovanja kancelarija, prodavnica i poslovnih centara koji su vam potrebni. Kao investitori na međunarodnom tržištu, možete bezbjedno upravljati svojim ulaganjem u Turskoj.

Koje su prednosti poslovnog vlasništva za međunarodne investitore u Turskoj?

Biti vlasnik preduzeća u Turskoj je veoma povoljno u svakom pogledu. Međunarodni investitori mogu postati vlasnici preduzeća odabirom nekretnina  u Turskoj. Moguće je razviti investicione prednosti poštivanjem zakonskih obaveza regulisanih zakonima Republike Turske ili podnošenjem zahtjeva za tursko državljanstvo putem ulaganja.

Prednosti ulaganja za međunarodne investitore u Turskoj;

  • Svoj cilj rasta možete postići ulaskom na različita tržišta.
  • Zaradićete više profita
  • Možete povećati konkurentski uticaj na lokalnom tržištu
  • Svojim iskustvom i kapitalnim znanjem možete razviti nove proizvode.
  • Možete imati udobnost centralnog stanovanja.
  • Bićete isprepleteni sa mogućnostima kao što su jednostavnost prevoza, obrazovanje, tržni centri, pristup istorijskim i kulturnim lokalitetima, konsultantske usluge i raznolikost kapitala.

Svoje investicije možete realizovati u uredima za prodaju u Turskoj. Ako investirate u regione Alanje, Antalije, Istanbula i Mersina, vaša zarada će se značajno povećati. Ovo su  regije u kojima ima više investitora, a tursko državljanstvo se često dodjeljuje.  Odabir područja sa međunarodnim investitorima za povećanje prihoda važan je korak u razvoju kapitala.

Poslovni prostori  za prodaju u Turskoj dostupni su u portfelju Realtor Globala. Možda želite da imate biznis u regijama kao sto su Antalija, Alanja, Istanbul ili Mersin.

Realtor Global podržava međunarodne investitore koji žele da posjeduju posao u Turskoj  pronalaženjem odgovarajućih nekretnina. Istovremeno, možete imati priliku da zajedno sa pravnicima kompanije i portfolio timom završite sve pravne faze  u procesu da postanete međunarodni investitor.

Možda će vas zanimati naš drugi članak: Da li je Turska prava adresa za ulaganje u nekretnine?

Budite u Toku sa Najnovijim Trzisnım Trendovima i Mogucnostima u Turskoj!
Pridruzite Se Nasoj mrezı

Budite u Toku sa Najnovijim Trzisnım Trendovima i Mogucnostima u Turskoj!

Ukupno Pretplacenıh e-maıla 30.000+

Loading...