Korak Po Korak Vodıc Za Kupovinu Nekretnine Na Sjevernom Kipru

Turska Republika Sjeverni Kipar zauzima sjeverni dio ostrva koji se nalazi u Sredozemnom moru. Turski Kipar je sporna država koju Priznaje Kontinentalna Turska. Za ostale zemlje to je i dalje samo Kipar. Grčko stanovništvo živi na južnom dijelu, a tursko na sjevernom dijelu ostrva.

Zbog kulturnih razlika, ostrvo se 1974. podijelilo na dva dijela. Turska vlada je izvršila legitimnu operaciju odvajanja teritorija. Turski Kipar do danas još nije Priznat od svjetske zajednice, ali već dobija podršku od Evropske unije, Velike Britanije i Sjedinjenih Država. Zahvaljujući saradnji vlade TRSK-a sa Turskom i drugim zemljama, postepeno se uklanjaju ranije uvedene sankcije i ekonomski embargo.

Danas je Turska Republika Sjeverni Kipar mjesto koje su investitori tek počeli da otkrivaju. Tržište nekretnina ovdje je otprilike jednako netaknuto kao i lokalna priroda (zlatni pijesak i bistra voda plaža Odavno privlače Turiste iz cijelog svijeta). Sjeverni Kipar nudi ne samo najbolja mjesta za rekreaciju i obrazovanje, već i visokokvalitetne udobne nekretnine po konkurentnim cijenama i povoljnim uvjetima plaćanja.

Uprkos činjenici da je kupovina imovine na Sjevernom Kipru od strane turskih i stranih državljana potpuno legalna, postoji nekoliko nijansi koje treba uzeti u obzir.

 

PHOTO 1

 

Proces kupovine nekretnine na Sjevernom Kipru

Kupovina komercijalne i stambene imovine na Sjevernom Kipru je laka kao u Turskoj, a uslovi transakcije mogu biti čak i isplativiji.

Prije toga, stranac koji je želio posti vlasnik imovine u TRNC-u morao je podnijeti zahtjev za dozvolu za kupovinu imovine od Ministarstva unutrašnjih poslova Turske Republike Sjeverni Kipar sa prilozenim dokumentima o nekaznjavanju. Takođe, stranac je mogao steći i uknjižiti samo jedan objekat.

27. maja 2022. godine stupila je na snagu izmjena postojećeg zakonodavstva o kupovini nekretnina od strane stranaca. Zadržano je ograničenje kupovine objekata koji se nalaze u blizini vojnih objekata. U skladu sa amandmanom objavljenim u Službenom listu vlade TRSK, strani državljani sada mogu posjedovati 4 jedinice nekretnina.

Promjene uključuju dozvolu za kupovinu parcele do 1.338 kvadratnih metara (sa naknadnim pravom izgradnje kuće), kuće sa parcelom do 6.691 kvadrata, odnosno 4 stana. Prilikom kupovine kuće stranac ima pravo na kupovinu do 3 stana (ukupan broj jedinica nekretnine ne smije biti veći od 4).

Kakav je proces kupovine nekretnine na Sjevernom Kipru?

Kupovina nekretnina u TRNC odvija se u nekoliko faza. Unatoč njegovoj jednostavnosti i transparentnosti (potreban vam je samo pasoš), trebali biste koristiti usluge licencirane agencije za nekretnine. Sektor nekretnina u TRNC-u, kao i u Turskoj, strogo je pod Kontrolom države i ne može svako postati agent za nekretnine, jer je za to potrebno posebno obrazovanje i poznavanje tržišta nekretnina. Profesionalac će djelovati u vašem interesu i odabrati kuću ili stan najvišeg kvaliteta po najkonkurentnijoj cijeni, razgovarati o optimalnom rasporedu plaćanja (prilikom kupovine Projektnog stambenog stambenog prostora)

Ugovor je sastavljen uz učešće advokata obje strane - prodavca i kupca. Usluge advokata su neophodne kako bi se ispoštovale sve pravne formalnosti i osiguralo da odabrani objekat nekretnine nema nikakve pravne troškove i sl. Ugovor mora biti sastavljen na dva jezika (engleski i turski), sadrži detaljne i točne informacije o prodavcu, kupcu i odabranoj imovini, uslovima plaćanja i prisustvo svjedoka.

Sljedeći korak je plaćati državnu pristojbu. Taxa iznosi 0.5% od vrijednosti imovine. Također je potrebno platiti PDV koji iznosi 5% vrijednosti nekretnine.

Nakon plaćanja takse, slijedi registracija ugovora o prodaji u zemljišnom registru TRNC. Da biste ga registrovali i dobili vlasnički list („kochan“ na turskom), morate platiti porez od 3% vrijednosti imovine.

Nakon registracije ugovora i dobijanja vlasničkog lista, kupac je punopravni vlasnik nekretnine. Sada vlasnik može preprodati, staviti pod hipoteku ili iznajmiti nekretninu.

Prednosti kupovine nekretnine na Sjevernom Kipru

Turska Republika Sjeverni Kipar već nekoliko decenija privlači turiste svojom blagom mediteranskom klimom, obiljem sunčanih dana i visokim kvalitetom usluge. Unapređenje međunarodnih odnosa postalo je poticaj za razvoj tržišta nekretnina, dolazak velikih građevinskih kompanija i rast ponude. Sada je sjeverni dio ostrva jedno od najsigurnijih mjesta na svijetu (stopa kriminala ovdje ne prelazi 1%). Ostrvo nudi zabavu za svačiji ukus kao što su istorijske znamenitosti, kazina i noćni klubovi ili golf.

Ovo je možda jedno od najboljih mjesta za porodični život: na tržištu nekretnina ima dosta udobnog, sigurnog i kvalitetnog stanovanja. Mnoge od novih ponuda na tržištu su punopravni stambeni kompleksi sa zatvorenim zaštićenim prostorom, gdje se nalaze bazeni, parkingi i razne društvene površine.

Donji cjenovni prag za kako za stanove u projektıma tako ı useljıve ı gotove je oko 60-70 hiljada eura. Kirenija je posebno popularna među investitorima: sam grad je već vrlo gusto izgrađen, tako da je najviše ponuda sekundarnih nekretnina. Predgrađa Kirenije (Esentepe, Bahčeli), Iskele i Famagusta nude nekretnine u izgradnji, uglavnom ultra-luksuzne stambene komplekse, "mini-gradove" sa sopstvenim plažama, pa čak i jaht klubove. Izvodjaci nude najpovoljnije uslove plaćanja sa ratama do 60 meseci.

PHOTO 2

 

Boravišna dozvola na Sjevernom Kipru

Prilikom kupovine nekretnine na otoku dobivate i mogućnost dobivanja boravišne dozvole. Ne oduzima puno vremena i truda.

Trebat ce vam:

- Vas pasos
- Vlasnički list
- Prijava u mjestu prebivalista
- Fotografija
- Potvrde o plaćenim naknadama
- Podaci o bankovnom računu sa dovoljno sredstava za život (oko 10 hiljada eura po porodici) ili dokaz o prihodima
- Uvjerenje o ljekarskom pregledu.

Boravišna dozvola se izdaje na godinu dana uz mogućnost naknadnog produženja.

Dobro uspostavljena infrastruktura, prisustvo obrazovnih i medicinskih institucija svjetske klase, visok životni standard i niske cijene hrane i nekretnina glavni su razlozi zašto trebate investirati u nekretninu na Sjevernom Kipru

 

Budite u Toku sa Najnovijim Trzisnım Trendovima i Mogucnostima u Turskoj!
Pridruzite Se Nasoj mrezı

Budite u Toku sa Najnovijim Trzisnım Trendovima i Mogucnostima u Turskoj!

Ukupno Pretplacenıh e-maıla 30.000+

Loading...